Julia Frene

Julie Frene és la propietària de la botiga Punto Pelota i la impulsora de les Hilompíades. Foto: Leyna Amly

Les Hilompíades, per la gent que no ho sàpiga, que segurament és molta, són una competició de disciplines tèxtils basades en el treball amb fil. Ara, per primera vegada, se n’organitzaran unes a Barcelona i la idea de tot plegat ha nascut des de Gràcia. Concretament, des de la merceria Punto Pelota, l’organitzadora de l’esdeveniment.

Així doncs, aquesta primera edició d’aquests Jocs Olímpics del fil, que se celebrarà el pròxim 4 de maig al carrer Berga, constarà de tres disciplines: punt, ganxet i brodat. L’esdeveniment consistirà en tota una jornada de jocs i convivència per als amants d’aquestes disciplines tèxtils. Els participants hauran de fer proves d’una hora i mitja de durada, que estaran dissenyades per artistes reconegudes que també hi participaran. Les inscripcions es poden fer fins al 30 d’abril al web de Punto Pelota.

Des de l’organització de l’esdeveniment expliquen que el principal objectiu és que les Hilompíades siguin “un esdeveniment lúdic que reuneixi gent amb la mateixa passió i el mateix desig de posar a prova les seves habilitats tèxtils i superar-se”.

Creativitat tèxtil

La cap visible de la merceria Punto Pelota és Julie Frene, que va heretar la passió pels fils de la seva àvia. Frene va començar a investigar tècniques creatives fins que va decidir compartir-les per promoure un estil de vida sostenible i una forma de consumir respectuosa amb el medi ambient.

L’objectiu de l’acte és que els participants “posin a prova les seves habilitats tèxtils”

“Vaig aprendre a fer punt quan era petita amb la meva àvia, però la veritat és que ho vaig deixar força ràpid i ho vaig reprendre 30 anys després! Vaig tornar al punt fa uns cinc anys i m’hi vaig enganxar completament”, explica Frene. “És un procés fascinant. No només es tracta de conèixer la fórmula, sinó que cal practicar-la per entendre la lògica que hi ha al darrere i després ser capaç d’ensenyar-la a tota mena de persones amb maneres d’aprendre molt diferents”, afegeix la propietària de Punto Pelota.

Inclusió

Aquests Jocs Olímpics tèxtils també destacaran pel fet que faran visible una de les grans característiques de l’art tèxtil: el seu perfil inclusiu. Des de Punto Pelota ho expliquen d’aquesta manera: “Som una comunitat que comparteix molt el seu coneixement, on la gran majoria de productes es regalen o van dirigits a tercers. És un univers on el procés és igual o més important que el resultat”. Al mateix temps, un altre dels aspectes remarcables d’aquestes Hilompíades és el fet que també demostraran que aquesta activitat no necessita uns grans recursos, ja que es poden reutilitzar materials de segona mà o molt econòmics. Un perfil sostenible que també es podrà comprovar el 4 de maig, quan Gràcia i la ciutat visquin les primes Hilompíades de la seva història.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram