La plaça homenatjarà els valors republicans. Foto: Google Maps

El pròxim dia 22 d’abril Gràcia viurà una festa popular per celebrar els valors republicans i la recuperació del nom popular de la plaça del Cinc d’Oros.

La jornada festiva s’emmarca en els actes commemoratius que l’Ajuntament organitza per celebrar l’aniversari de la República. De fet, Nou Barris va acollir fa pocs dies la manifestació ‘La fraternitat republicana és obrir fronteres. La història es repeteix, organitzada per la Taula de Nou Barris per la República, que va servir per reivindicar l’acollida dels refugiats.

Així doncs, un dels espais principals d’aquesta celebració serà la Plaça del Cinc d’Oros (antiga Plaça Joan Carles I), situada a la cruïlla del passeig de Gràcia i l’avinguda Diagonal. Al llarg de la jornada hi haurà l’actuació de Quico Pi de la Serra i l’harmonista Joan Pau Cumelles, que interpretarà La marsellesa i Els segadors. A més, també hi participaran els gegants Pau i Llibertat i la geganta l’Ocellaire de l’Eixample. Durant l’acte s’inauguraran dos monòlits, situats davant el Palau Robert i als jardinets de Gràcia, que explicaran l’origen del nom de la plaça de Joan Carles I i el seu vincle amb la República.

HISTÒRIA REPUBLICANA
L’any 1931 es va erigir a la rotonda central de la plaça una estàtua dedicada a la República, encapçalada per l’estàtua Flama, de Josep Viladomat, i amb un medalló a la base, obra de Joan Pié, que homenatjava el president de la Primera República, Francesc Pi i Margall. L’any 1939, però, l’Ajuntament franquista va eliminar els elements republicans del monument, va transformar la columna en un obelisc militar i va encarregar a Frederic Marès una escultura que fes referència al triomf militar. L’escultura hi va ser fins al 2011.

La plaça va ser batejada amb el nom de Joan Carles I l’any 1981. Ara ha recuperat el nom amb què des de l’inici del segle XX els barcelonins anomenaven l’espai per la imatge que formaven els fanals, que recordaven la figura del cinc d’oros de la baralla de cartes espanyola.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram