El Park Güell és una de les grans atraccions turístiques de la ciutat. Foto: Arxiu

El Segon Congrés Mundial sobre Gaudí que aquesta setmana acull la ciutat està servint per posar al damunt la taula la delicada situació que pateix el Park Güell, un dels llegats més importants de Gaudí a la ciutat. De fet, un dels majors experts mundials en el Park Güell, Conrad Kent, de la Universitat de Harvard, ha assegurat que “el que s’ha fet al Park Güell és una tragèdia”.

Les paraules de Kent fan referència a una anàlisi detallada de la situació del parc feta per Pere Jordi Figuerola, coorganitzador del congrés i membre del Gaudí Research Institute, que abans-d’ahir va explicar que el 80% de la ceràmica dels bancs ondulats del parc ja no és l’original. Una pèrdua que, a sobre, tal com es va explicar dimecres, s’ha substituït amb ceràmica industrial. Per tot plegat, Kent va parlar d’un “treball groller”.

Durant la seva compareixença, Figuerola va explicar que aquest deteriorament s’explica en bona mesura pel turisme, que té un impacte directe sobre la conservació d’aquest patrimoni. “Els turistes s’asseuen al banc, el toquen… i això és patrimoni de la humanitat”, va alertar Figuerola. Segons aquest membre del Gaudí Research Institute, s’ha arribat a aquesta situació per “desídia i males restauracions” i recomana que el banc s’hauria d’acordonar per tal d’evitar el contacte amb les persones.

Per la seva banda, fonts de l’Ajuntament han negat a BTV que la conservació dels diferents elements del Park Güell es faci de forma incorrecta. Des del govern municipal defensen que només se substitueixen les rajoles que no es poden restaurar i que aquest procés es basa en models originals o amb reproduccions amb mètodes tradicionals.

CAPELLA DE GAUDÍ
D’altra banda, recentment l’historiador Josep Maria Tarragona ha assegurat que la capella del Santíssim Sacrament de Sant Joan de Gràcia, a la plaça de la Virreina, és obra de Gaudí. Després de 15 anys d’estudi, Tarragona conclou que la capella té diversos elements gaudinians. El trencadís de les voltes seria el més visible, però també cita la creu de Malta.

La teoria de Tarragona, però, no la comparteix el rector de la parròquia, Joan Torrent, que manté que l’autor és Francesc Berenguer, amic íntim de Gaudí.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram