L’Estat té mecanismes per imposar la unitat d’Espanya, i els està utilitzant. A principis d’any, ­Hisenda va sol · licitar un requeriment d’informació de dades ­fiscals a l’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, i els seus set fills, segons han confirmat fonts pròximes a l’aparell de l’Agència Tributària a Barcelona. Aquest moviment torna a posar al ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, en la primera línia de confrontació amb Catalunya, ja que també discrepa obertament sobre com deu la Generalitat reduir el dèficit i aplicar les retallades.

Fonts polítiques properes a CiU interpreten aquesta actuació com una forma de pressionar Jordi Pujol perquè canviï el rumb del partit convergent en el seu posicionament en favor d’una consulta sobre la independència de Catalunya. El requeriment de dades fiscals es va dur a terme després que el president de la Generalitat, Artur Mas, arribés a la presidència amb el suport d’ERC i a canvi de pactar la convocatòria d’un referèndum independentista a 2014.

Els fiscalistes catalans han ­subratllat al Confidencial que aquesta petició d’informació a Pujol i els seus fills s’ha dut a terme no des de la Unitat Regional d’Inspecció, amb seu a la Plaça Letamendi de Barcelona, sinó des de Madrid, des de l’Oficina Nacional d’Investigació del Frau (ONIF), pel que el moviment també és vist des de CiU més en clau política que per possibles problemes dels Pujol amb el fisc.

Per Joan Massagran /  Jurista

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram