Una senyera, cap estelada. I per comptes d’Els Segadors, L’estaca de Lluís Llach. Zona de confort per a Podem Catalunya en l’acte organitzat per ERC, la CUP i Podem a Sant Boi de Llobregat per commemorar els 40 anys de la primera diada en llibertat. Cadascú còmode amb el seu discurs, amb més o menys càrrega contra la dreta catalana. Fins que, quan els representants d’aquests trets partits i de totes les forces sindicals del país eren dalt de l’escenari per acomiadar un acte que reivindicava la vigència de l’eix esquerra-dreta en la construcció nacional, algun desaprensiu va allargar una estelada a la diputada cupaire Anna Gabriel, que immediatament va socialitzar amb Oriol Junqueras.

L’estelada no formava part del guió, però Albano Dante Fachin havia quedat atrapat entre dos independentistes d’esquerres que sostenien un full de ruta compartit! I ell, amb un somriure nerviós i amb els braços rodejant la cintura dels companys per no mantenir contacte físic amb l’estelada, comptava les estrofes de L’estaca que faltaven per sortir corrents.

Aquesta foto, que farà les delícies de la dreta espanyola i de la vella esquerra per poder acusar Podemos d’haver caigut a mans del separatisme, és, en realitat, la simple plasmació gràfica de la situació en què aviat es trobaran els comuns a Catalunya, quan ja no quedi ni un mil·límetre de marge per practicar el putaramonetisme processista. Quan arribi el moment de la ruptura, els comuns hauran de decidir si creuen en el procés de construcció nacional, que vol dir defensar un referèndum democràtic amb permís o sense d’Espanya -i naturalment, per votar el que vulguin, o si combaten aquest dret, com ja fan el PP, C’s, el PSOE i el Tribunal Constitucional. Aleshores, dalt d’aquest escenari només tindran dues opcions, fugir a corre-cuita o sostenir l’estelada amb ERC i la CUP per proposar un projecte de república catalana d’esquerres. Aquest ha de ser el sentit de la unitat de les esquerres, més que no pas excloure una part de l’independentisme.

Publicat a El Món

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram