El mercat immobiliari de la ciutat, en totes les seves variants, està patint cada cop més enormes tensions i increments dels preus tant de lloguer com de propietat. Lluny de considerar-se un mercat “lliure”, el mercat de l’habitatge està intervingut i monopolitzat per la presència de les socimis (societats anònimes cotitzades d’inversió en el mercat immobiliari), els que s’acullen a la Golden Visa i altres societats patrimonials com les sicavs, que disposen de privilegis fiscals concedits per llei, un aspecte que pot ser considerat en primera instància tot un atemptat contra la lliure competència.

La Llei 14/2013, anomenada Golden Visa i aprovada el 2013 amb els vots del PP i CiU, va permetre que, amb mig milió d’euros invertits, es pogués aconseguir el permís de residència a l’estat espanyol mitjançant un procediment senzill i ràpid, i circular lliurement per l’espai Schengen. Els anomenats “visats d’or” no requereixen ni tan sols residir a l’Estat i es concedeixen en vint dies. Des que van entrar en vigor, el govern espanyol n’ha concedit 14.801 a canvi d’una inversió immobiliària d’aquesta quantia o superior, sense que cap organisme de l’Estat fiscalitzi l’origen, procedència i final d’aquest capital.

L’Anuari d’Estadística Immobiliària de 2021 reflecteix que la compra per part de ciutadania estrangera no comunitària –la que es pot acollir a aquest marc normatiu– d’habitatges de luxe per un valor superior a 500.000 euros –l’import mínim que estableix la llei per aconseguir la residència– ha guanyat pes: en total, es van comprar 2.214 immobles el 2021, l’any de l’informe. Als Països Catalans, segons aquest estudi, Catalunya és on les compradores que es poden acollir a aquest programa tenen més pes entre les compradores estrangeres (un 51%).

La Golden Visa permet aconseguir el permís de residència amb una inversió de mig milió d’euros

Les distorsions produïdes en els mercats han portat a una accelerada expulsió de la població del centre de Barcelona o, dit d’una altra manera, a la gentrificació, a través de promocions d’habitatges de luxe. Ara mateix n’hi ha 70 localitzades només a la Dreta de l’Eixample entre el 2016 i el 2022, prèvia compra de finques senceres, el buidatge dels veïns, la reforma i subdivisió dels pisos, que posteriorment es venen o es lloguen per temporada a uns preus extremadament superiors als que marca l’Índex de preus de la Generalitat de Catalunya. Per les característiques dels mercats de l’habitatge, aquesta concentració de promocions de luxe en el centre de la ciutat es converteix en un dels motors dels increments dels preus de tot Barcelona i de l’Àrea Metropolitana.

Per aquests motius, reclamem que les institucions de la ciutat i del país portin a terme una petició a l’Estat per modificar la Llei 14/2013 per excloure Barcelona i la seva àrea metropolitana de la llei anomenada Golden Visa. Aquesta iniciativa estaria en la línia d’altres ciutats europees més avançades, com Amsterdam, que l’1 d’abril de 2022 va aprovar una llei per la qual en qualsevol adquisició d’habitatge el propietari estarà obligat a residir-hi durant 4 anys. Canadà ha aprovat una llei, en vigor des de l’1 de gener de 2023, per la qual es prohibeix la compra d’immobles residencials als no canadencs durant 2 anys, exclosos els refugiats i els residents permanents. Finalment, el cas de les ciutats de Lisboa i Porto, que han estat excloses de la llei que regula la concessió de les Golden Visa des de gener de 2022.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram