La protesta del 15 de març de 2018 a la Secretaria d’Universitats i Recerca. Foto: Twitter (@SEPC_nacional)

La Fiscalia demana un any de presó a onze estudiants que es van encadenar a la Secretaria d’Universitats i Recerca el 15 de març de 2018 per exigir que el Govern apliqués la rebaixa de les taxes universitàries. Entre els encausats, a qui acusen de resistència a l’autoritat, hi ha una veïna de Sagrada Família i una del Fort Pienc. S’enfrontaran al judici aquest divendres, 16 de juliol, a la Ciutat de la Justícia.

La Laia (nom fictici), que viu al barri de la Sagrada Família, recorda aquella jornada de protesta d’ara fa més de tres anys –quan ella en tenia 19– com un dia “complicat”, entre altres coses, perquè va coincidir amb un registre de la Guàrdia Civil a la seu d’Òmnium Cultural, en un context polític convuls. Mentre l’atenció mediàtica se centrava en aquells fets, més de 150 estudiants s’encadenaven a la Secretaria d’Universitats, a la Via Laietana. “Ens hi vam estar des de les set del matí fins al migdia, quan va arribar la policia”, explica. Segons la Laia, els agents de la Brimo dels Mossos d’Esquadra els van demanar que marxessin, cosa que no podien fer perquè, diu, no tenien les claus per desencadenar-se. “Llavors van trencar les cadenes amb unes tenalles, ens van retenir i ens van dir que ens denunciarien”, afegeix.

Dit i fet. El novembre d’aquell mateix any van arribar les primeres citacions, però no ha estat fins fa ben poc que han conegut la petició de la Fiscalia. La Laia, que ara té 22 anys, reconeix que això l’ha condicionat a l’hora d’exercir el seu dret a protesta en els últims anys. “El més frustrant era no saber res i, en mobilitzacions com les de la tardor de 2019, sentia que havia de vigilar molt”, admet aquesta jove, que creu que l’objectiu de tot plegat era provocar-los por. “En aquell moment el moviment estudiantil era molt potent i el van voler desarticular”, diu.

MOTIUS PER A L’ESPERANÇA
Els onze acusats compten amb la defensa del col·lectiu d’advocats Alerta Solidària i amb el suport del grup ‘La pública a judici’, que fa costat a universitaris encausats per protestes estudiantils i que divendres passat va aconseguir una victòria important: l’absolució de tretze estudiants a qui la Fiscalia demanava vuit anys i mig de presó per uns aldarulls en una manifestació el 2017. La Laia confessa que això ha estat una injecció d’esperança i espera que el judici de demà passat acabi també amb una sentència absolutòria.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram