Una de les moltes activitats que acull el centre Lola Anglada

Les famílies amb infants amb discapacitat que visquin al districte de l’Eixample poden gaudir a partir d’ara de més temps lliure.

Des de l’Ajuntament de Barcelona s’impulsa el programa Temps per Tu. Es tracta d’un projecte que té com a finalitat primera oferir temps lliure a aquelles persones que tenen al seu càrrec algun familiar amb discapacitat. Mentre els infants gaudeixen d’un ventall d’activitats i exercicis especialment dissenyats per a ells.

Aquest programa que ja s’ha dut a terme a diferents centres cívics de la ciutat de Barcelona ara arriba a l’espai de dinamització educativa Lola Anglada. Dos dissabtes al mes, alterns, des de les 10h del matí i fins les 13h els infants amb discapacitat d’entre quatre i divuit anys, juntament amb el seus germans podran gaudir d’un matí a la seva mida.

EL PROGRAMA MARE

Temps per Tu és un programa que neix des del Programa de Temps i Qualitat de Vida. La finalitat principal és contribuir a la millora de la conciliació familiar, laboral i personal de les famílies.

Partint del fet que la disponibilitat de temps lliure és una qüestió sensible que afecta a tothom i que pot arribar a convertir-se en alguns casos en un factor de desigualtat social o de gènere. Aquestes realitats palpables a la ciutat fan necessàries mesures de promoció i suport a les famílies, especialment a aquelles que compten entre els seus membres amb persones amb algun tipus de dependència. En aquest sentit el pla té dues línies d’actuació establertes: una dirigida a cuidadors d’infants amb discapacitat i l’altra a cuidadors de gent gran amb un cert grau de dependència.

Amb aquest clar objectiu l’any 2011 es va iniciar el projecte Temps per Tu a través d’un programa pilot a l’escola Conxa Espina del districte de Sant Martí. L’èxit va ser tal que des de l’Ajuntament es vol arribar a tots els districtes de la ciutat abans de finalitzar aquest any 2012. A hores d’ara gaudeixen d’aquest servei els districtes d’Horta-Guinardó, Nou Barris, Sarrià-Sant Gervasi, Les Corts i ara, l’Eixample. En total aquest servei, pel qual s’ha fet una inversió de 54.506 euros, pretén acabar beneficiant a un total de 165 famílies d’arreu de Barcelona.

COM FUNCIONA?

Tots aquells pares i mares que vulguin fer ús d’aquest servei han d’omplir la fitxa de sol·licitud al mateix espai Lola Anglada i adjuntar-hi un certificat que confirmi el grau de discapacitat de l’infant que participarà a l’activitat.

Entre tots els formularis rebuts es farà, en el cas de no haver-hi places suficients, un estudi de necessitats per aquelles famílies que més ho requereixin. En aquest sentit també es tindrà en compte la situació econòmica de la llar a l’hora de fer el pagament. Si els ingressos familiars no superen els 6.390,13 euros anuals, la família queda exempta de pagament d’aquest servei. Per altra banda gaudiran d’una reducció del 50 per cent quan es tracti de membres de família nombrosa o de família monoparental, i quan tinguin un o més germans inscrits. La resta de famílies hauran de pagar pels seus infants un total de cinc euros per sessió.

EN XIFRES

En l’àmbit de les persones discapacitades (per raons físiques,

intel·lectuals, visuals, auditives, sensorials o de malaltia mental) trobem que, segons dades del 2007 de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, a Barcelona la població amb certificat de discapacitat i d’edats compreses entre el 6 i els 64 anys representen un 3,09 per cent de la població total de la ciutat.

Des de l’Ajuntament de Barcelona es vol promoure la idea que la cura de les persones amb discapacitat ha d’anar més enllà de l’entorn familiar i ser una tasca de coresponsabilitat entre l’àmbit privat i el públic. Gràcies a aquest projecte les famílies que es troben en aquesta situació podran, dos dissabtes al mes, gaudir de temps lliure. Aquest fet es veurà reflectit, molt possiblement, en una millora de la conciliació personal i familiar així com també de la qualitat de vida tant dels pares com dels nens i nenes.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram