Una de les participants en el receptari, Josefina Pi-Sunyer. Foto cedida

Hi ha demostracions d’amor que es poden tocar, olorar, assaborir i, fins i tot, guardar dins d’un tupper. Els plats que tradicionalment han cuinat mares i àvies per a tota la família no només ens omplen la panxa (sovint fins a atipar-nos), també ens omplen en sentit figurat. Formen part d’un patrimoni que s’hereta generació rere generació i que no hem de deixar perdre. D’aquest convenciment neix Receptes amb cor, el receptari de la gent gran del Fort Pienc i la Dreta de l’Eixample.

La idea de fer aquest llibre, que es va publicar fa un any i es presentarà oficialment aquest dimarts, va sorgir dels centres de serveis socials de tots dos barris i del projecte Radars, i va comptar amb la col·laboració dels equipaments municipals de la zona vinculats amb la gent gran. El resultat és un recull d’una quarantena de receptes aportades per usuàries (la immensa majoria són dones) dels diferents serveis que han participat en el projecte.

Una d’elles és la Josefina Pi-Sunyer, una veïna de 65 anys que és alhora voluntària i usuària de l’Espai de Gent Gran Transformadors. Aquesta infermera jubilada ha aportat tres receptes al llibre: sípia amb patates, pastís fred de tonyina i pastís de iogurt. Tot i que no s’hi ha dedicat mai professionalment, la cuina sempre li ha agradat molt i, de fet, aquest no és el seu primer receptari: ja en va fer un per als seus tres fills amb motiu de les seves noces de plata.

La cuina, a més, li va regalar fa uns anys una anècdota curiosa que encara explica amb un somriure. El cuiner Gregg Wallace, que presenta l’edició britànica del programa MasterChef, va ser a casa seva gravant una recepta mentre visitava Barcelona per al programa Gregg Wallace’s Big Weekend Away. “Una veïna meva hi estava ficada i em va proposar participar-hi”, diu, i recorda que totes dues van ensenyar al xef britànic a fer un plat de mar i muntanya, un concepte que el va deixar bocabadat.

Un coneixement valuós

La Josefina va formar part del grup motor que va fer possible l’obertura de l’Espai de Gent Gran Transformadors i ara hi continua fent tasques administratives, si bé també és usuària d’alguns cursos. Per això, és conscient de la importància que tenen per a la gent gran propostes tan estimulants com la del receptari, que posen en valor els seus coneixements.

En la mateixa línia, creu que cal transmetre la tradició culinària a la gent jove: “Moltes vegades pensen que fer determinats plats és molt complicat i en realitat no costa tant”, reflexiona. Amb tot, obre la porta a ampliar el menú dels joves fent una segona part del receptari.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram