Festival Sopes

Foto: Ajuntament de Barcelona

Tot i que la sopa n’és l’element central, el Festival de Sopes del Món Mundial és molt més que un esdeveniment gastronòmic. De fet, el menjar és el menys important. Perquè el que celebren els veïns de Nou Barris és una gran festa en honor a la convivència i a la multiculturalitat. La d’enguany tindrà lloc el 22 d’octubre a la ubicació habitual, la marquesina de la Via Júlia. Hi trobareu entreteniment per a tota la família, activitats i tota mena de sopes.

“La convivència és posar tothom a l’olla i esperar-se tranquil a veure el resultat”

El festival és una iniciativa de l’associació 9 Barris Acull i és una de les activitats del programa BCNx10, impulsat per l’Ajuntament amb fons de l’impost turístic i gestionat per Turisme de Barcelona. Va néixer el 2004 quan la gent de l’entitat va descobrir el Festival de Sopes de Lille, a França. Lourdes Ponce, presidenta de 9 Barris Acull, recorda que ho van veure claríssim: “Era un moment en què estàvem començant a conèixer tota la realitat de l’emigració aquí a Nou Barris i ens va semblar que això de la sopa era una cosa que reflectia molt bé com és la societat”. Però, per què és tan especial la sopa? “Perquè es fa a totes les cultures”, respon la Lourdes. “És un plat molt senzill, que es fa bullint els elements que tens al voltant i al final en surt un producte bo”. I això és precisament el que passa a Nou Barris: “Som una sopa que hem fet amb la immigració que va arribar a Barcelona els anys quaranta, cinquanta i seixanta. I després, amb els que van venir a partir de finals del segle XX”. Per a ella, el truc de la convivència és sempre el mateix: “Posar tothom a la mateixa olla i esperar-ne tranquil·lament el resultat”.

Sopes i moltes activitats

Més enllà del plat com a metàfora de la convivència, el festival va de sopes autèntiques i de les mil maneres de preparar-les. Des de la primera edició, l’any 2004, se n’han cuinat 600 receptes, cadascuna de manera similar, és clar, però totes diferents, amb uns vegetals o uns altres, carns, més o menys espècies i molts secrets culinaris. L’any passat es van servir 3.000 plats de sopa a tota la gent que hi va anar amb ganes de menjar i de divertir-se, perquè la festa també inclou tallers infantils, espectacles, actuacions musicals i un mercat de productes ecològics i de proximitat.

Per a més informació podeu consultar el web visitbarcelona.com/BCNX10.