Illa cinema Niza

L’interior d’illa on hi havia l’antic cinema Niza. Foto: Ajuntament

El Consell de Districte va aprovar per unanimitat, en el plenari del 7 de juliol, la proposta de batejar l’interior d’illa on hi havia l’antic cinema Niza amb el nom de Treballadores de la Numax. Ara el següent pas és que s’aprovi a la pròxima ponència de nomenclàtor que es convoqui.

Es tracta d’una iniciativa de l’Associació de Veïns de la Sagrada Família que ha rebut el suport de les entitats del barri i que vol recuperar la memòria del personal de la fàbrica d’electrodomèstics Numax, situada a la mateixa illa.

A finals dels setanta, tal com recorden des de l’associació, aquests treballadors (la majoria, dones) van començar una vaga per les males condicions de la maquinària de la Numax, que suposava un risc per a la seva seguretat. La direcció va respondre amb acomiadaments, fins que va decidir abandonar l’empresa. Davant d’això, els treballadors van apostar per l’autogestió i van aguantar dos anys i mig així, però al final van haver de tancar.

Gabriel Mercadal, membre de la Comissió d’Urbanisme de l’AV i promotor de la proposta de nomenclàtor, recorda que d’aquesta història es van fer dos documentals, cosa que estableix una relació entre la lluita de la Numax i el cinema. Mercadal espera que la inauguració del nom de l’interior d’illa es pugui fer durant les festes de primavera de l’any vinent, i que l’acte inclogui la projecció de tots dos films.

D’altra banda, Mercadal recorda que, fa uns anys, la Plataforma pel Niza i l’associació de veïns van reclamar que l’espai on hi havia l’antic cinema es destinés a fer un ateneu per al barri. Davant la impossibilitat d’això, l’Ajuntament els va oferir una ubicació alternativa (on ara hi ha l’Ateneu El Poblet) que, després d’un referèndum popular, els veïns van acceptar. Tot plegat va generar certes divisions entre el veïnat i, per a Mercadal, la proposta del nom Treballadores de la Numax, que compta amb el vistiplau de totes les entitats, és una manera de “reunificar el barri” i “recuperar la lluita pel Niza com una cosa comuna”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram