Els punts ‘Aquí t’escoltem’ ofereixen atenció psicològica individualitzada i activitats grupals. Foto: Ajuntament

La Duna va patir un atac d’ansietat a l’institut a principis del 2020 i des del centre li van recomanar adreçar-se a ‘Aquí t’escoltem’, un servei gratuït d’acompanyament per a joves de 12 a 20 anys. Hi va acudir buscant atenció psicològica i, un any i mig i una pandèmia després, ha notat “un canvi brutal”.

Aquest mes de juny s’ha posat en marxa al Casal Transformadors el punt ‘Aquí t’escoltem’ de l’Eixample, l’únic districte que encara no comptava amb aquest servei, i ja té una desena d’usuaris. La psicòloga d’aquest punt és Sandra Leyva, la mateixa que ha atès la Duna en l’últim any i amb qui la jove, de 18 anys, se sent molt agraïda. “Durant el confinament em va ajudar moltíssim mantenir les sessions online amb ella i tenir algú que m’entengués”, admet.

Precisament, el confinament i la pandèmia en general han incrementat els problemes de salut mental en els adolescents, tal com ha constatat Leyva. “Hi ha joves tristos, desmotivats, que se senten sols o que s’han hagut d’enfrontar a la pèrdua d’un familiar… També n’hi ha alguns que se sentien protegits a casa durant la quarantena i han patit angoixa o ansietat social després”, explica. La psicòloga matisa que als punts ‘Aquí t’escoltem’ no es tracten trastorns, sinó que s’hi fa una feina de prevenció.

Les consultes psicològiques d’aquest servei són individuals i confidencials i els adolescents hi poden accedir directament, sense l’autorització dels pares. Això sí, a partir de la segona visita, es demana el consentiment dels pares als menors de 14 anys i es recomana als majors. I és que tenir el suport de la família “sempre és bo, però no sempre és possible”, diu Leyva. Tenint en compte això i que és gratuït, es tracta d’un servei molt accessible. “Jo l’he recomanat a molta gent. És necessari que se sàpiga que existeix i que no passa res per anar al psicòleg”, defensa la Duna.

TALLERS I ACTIVITATS GRUPALS
A més de l’atenció psicològica individual, els punts ‘Aquí t’escoltem’ ofereixen tallers i activitats grupals molt diversos, que s’organitzen en funció dels interessos detectats entre el jovent de cada districte. D’aquesta part se n’encarreguen educadors com Malaika Comet, que treballa al punt de l’Eixample i que destaca la importància de tenir “espais on els joves es puguin expressar i compartir inquietuds”.

Els participants en les propostes grupals s’hi apunten perquè els interessa el taller en qüestió, però acaben treballant altres aspectes d’una manera lúdica. Comet posa l’exemple del taller de defensa personal, que serveix per tractar temes com la violència masclista, de la mateixa manera que el taller de maquillatge porta a parlar de l’autoestima o el taller de rap fa explorar les emocions pròpies.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram