Passejada de barret

A la passejada es poden veure barrets de tot tipus. Foto: Xavi Torrents

Aquest cap de setmana la Dreta de l’Eixample va viure la vintena Passejada amb Barret, que organitzen les barreteres Cristina de Prada i Nina Pawlowsky. Podria ser un acte més, en el marc d’un aniversari en un any rodó, però alhora s’ha convertit en una passejada molt curiosa que reivindica l’ofici de barreter.

La passejada es va celebrar diumenge passat a les 12 h del migdia i va sortir de la cruïlla entre la rambla de Catalunya i l’avinguda Diagonal. El recorregut va acabar a la plaça de Catalunya. El que caracteritza aquesta passejada és la varietat de barrets: des de l’elegància clàssica, fins a “l’extravagància esbojarrada” –afirma Pawlosky–, passant per les gorres, els barrets de copa, boines o turbants.

L’origen d’una idea

La idea de fer una passejada amb barrets és original, però com arriba a Barcelona? Pawlowsky explica que ja fa molts anys que sabia que una tradició molt anglosaxona és que el Diumenge de Pasqua tothom surt a passejar amb un barret al cap. “En un viatge a Nova York vaig coincidir amb aquesta celebració, que en un origen se sortia amb la roba nova per donar la benvinguda al bon temps, però amb els anys es va incorporar el barret”, diu.

La idea li agradava per traslladar-la aquí, però convertida en quelcom “menys massificat, perquè els americans hi afegien parades de menjar, de bíblies i de gent sense barret”. Quan va conèixer la Cristina, ara fa més de vint anys, i van descobrir que tenien la mateixa passió, van sumar esforços i es van tirar a la piscina per engegar el projecte. “El 2004 vam convidar tothom qui coneixíem perquè s’apuntés al passeig i vam començar amb unes 90 persones”, explica la barretera. Amb el pas dels anys, han anat millorant la iniciativa que ofereixen. “Vam fer un cartell, xapes, vam començar a promocionar-nos i ara ja som socis de l’Associació de Barreters i hem aconseguit que s’hiapuntin al voltant de 2.000 persones”, segons afirma Pawlowski.

Un ofici amb poca sortida

Amb tot, la passejada no és l’únic acte que organitzen el duet de barreteres. I és que en el marc de la iniciativa també ofereixen tallers sota el nom de Barcelona Hat Days (BHD). “Ho fem per a la gent interessada a fer barrets perquè no hi ha formació i l’accés al material és molt complicat”, diuen les impulsores. “Als artesans ens agrada tocar el material i veure’l i el BHD és una ocasió per fer-ho, aprendre i reivindicar la barreteria”, conclouen.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram