Retrat Germán Martín

Aquesta obra feta per Teo Vázquez serà durant dos mesos la imatge de l’Escola Fort Pienc. Foto: Fundació Arrels

“He estat almenys 2.000 anys aquí, perquè un mes aquí és com si fossin vint anys”. Amb aquestes paraules recorda Germán Martín l’època que va viure al carrer. Ho explica en un vídeo publicat recentment per la Fundació Arrels, l’entitat que el va ajudar a sortir d’aquella situació que va durar quinze anys però que se li va fer encara més llarga perquè, assegura, va ser “pitjor que l’infern”.

Ara, la imatge del Germán estirat i tapat amb una manta s’ha convertit en l’enorme mural que decora la façana de l’Escola Fort Pienc. Aquest centre educatiu del barri és un dels tretze equipaments de la ciutat que s’ha sumat a la campanya #Visibles que ha posat en marxa Arrels en col·laboració amb l’artista Teo Vázquez. La iniciativa –que també ha arribat a edificis com la Sala Apolo o les Cotxeres de Sants– retrata tretze persones que han viscut al carrer i que han estat vinculades a la fundació. L’objectiu és convertir en protagonistes les persones sense sostre, gairebé sempre condemnades a la invisibilització.

Una escola amb valors

Quan li va arribar la proposta d’Arrels, la directora de l’Escola Fort Pienc, Lourdes Mateu, va tenir clar que era una bona idea, i de seguida va rebre el vistiplau dels seus companys i del consell escolar. “És un tema molt candent, i més encara al nostre barri. S’han de dedicar esforços a donar-hi visibilitat”, diu Mateu, convençuda.

A més, la nova imatge que el centre va estrenar el 28 de desembre és un bon punt de partida per tractar el sensellarisme amb l’alumnat durant aquest trimestre. “És una manera de fer educació en valors, sobretot amb els alumnes de 6è, que rebran la visita de responsables d’Arrels i del mateix Germán i s’enduran un bagatge molt important”, detalla la directora, que considera imprescindible “fer-los entendre que qui viu al carrer són persones amb sentiments que segurament estan mortes de por”.

En aquest sentit, Mateu destaca i celebra la capacitat de comprensió que demostren els nens i nenes: “La canalla empatitza molt ràpidament. Els de 6è ja són conscients que la vida et pot portar per camins difícils i que per això hi ha gent que acaba vivint al carrer”. És el que li va passar al Germán, després de perdre la dona i la feina, i a les més de mil persones que cada nit dormen al ras a Barcelona, segons el darrer recompte d’Arrels. Totes elles compten ara amb l’empatia dels alumnes de l’Escola Fort Pienc.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram