Els empleats de l’Hospital Dos de Maig mantenen l’acampada a les seves portes en protesta pel seu incert futur. El CAP Manso concentra les urgències nocturnes dels veïns de Sants

L’acampada dels empleats de l’Hospital Dos de Maig ja porta 56 dies protestant pel seu futur tancament

L’aturada a l’agost i les vacances estivals no han rebaixat la tensió arran de les anomenades “retallades sanitàries” que està plantejant la Generalitat d’Artur Mas, ni molt menys. El passat divendres per la tarda una nodrida manifestació, formada per professionals sanitaris, veïns i usuaris, sortia de davant de l’Hospital Dos de Maig, ubicat al mateix carrer Dos de Maig, número 301, al barri de la Sagrada Família.

Dues concentracions més havien sortit a la mateixa hora des dels hospitals de Bellvitge i de l’Esperança, al barri de Gràcia, però cap de les dues va ser tan multitudinària com la de l’Hospital de l’Eixample. El tancament sobtat de les urgències nocturnes i el risc que pateix l’equipament de tancar definitivament les seves portes han estat el detonant d’aquesta mobilització massiva per part dels veïns.
L’hospital, creat l’any 1924 per l’ONG Creu Roja, podria desa­parèixer per la falta de recursos de la Generalitat per comprar l’immoble i mantenir-ne el servei. Malgrat aquest eventual tancament, l’executiu català ha reiterat la seva intenció de garantir l’atenció dels pacients del centre, derivant-los a altres hospitals.
L’itinerari de la manifestació, que tenia la línia de meta a la seu de la Conselleria de Salut (travessera de les Corts), va aturar-se a davant la seu de Convergència i Unió al carrer Còrsega, i va tallar la Diagonal a la confluència amb passeig de Gràcia.
CONTINUA L’ACAMPADA
La manifestació de divendres ja ha passat, però el que continua ben viu és l’acampada dels empleats de l’Hospital a la seva entrada, juntament amb la penjada de pancartes en contra d’aquests reajustos pressupostaris. Avui ja són 56 dies que porten protestant, recollint signatures i fent casserolades. La seva intenció és continuar, malgrat els desallotjaments de fa alguns dies a diversos ambulatoris del Vallès.
ÚLTIMS INTENTS
Davant la delicada situació que plantejava l’Hospital Dos de Maig i la impossibilitat per part de la Generalitat de fer-se’n càrrec, han aparegut diferents propostes per mantenir-ne el funcionament. Es va plantejar la formació d’una cooperativa formada pels propis empleats o l’entrada d’un grup inversor. Aquestes alternatives, però, no van quallar i es van quedar pel camí.
Una nova proposta, que s’ha dut a terme durant aquest agost, i que sembla que té bones perspectives, és la compra del centre per part d’un grup dels seus directius. Tant el Servei Català de la Salut com Creu Roja veurien amb bons ulls aquesta solució. S’ha fet públic en diferents mitjans que l’oferta d’aquest grup de directius satisfà totes les parts i que el seu projecte podria mantenir obert l’Hospital durant els propers deu anys, com a mínim.
Ara, tot queda en mans de la taula de negociació, que tirarà endavant o enrere aquesta proposta, que s’albira com una de les dar­reres possibilitats per mantenir les portes de l’Hospital Dos de Maig obertes de bat a bat.
URGÈNCIES, A MANSO
La retallada pressupostària de la Generalitat en matèria sanitària comportarà, entre altres mesures, la concentració del servei d’urgències nocturnes dels centres d’atenció primària (CAP) i, per tant, el tancament d’aquest servei en alguns ambulatoris.
Amb aquesta conjuntura, el CAP Manso es convertirà no només en el centre de referència al barri de Sant Antoni, sinó en el centre d’urgències a la nit de tots els veïns del districte de Sants-Montjuïc. L’executiu ha decidit clausurar totes les urgències nocturnes als set ambulatoris del districte, i derivar-les al centre del carrer Manso.
Aquest fet, tot i que pot ser sobtat per a la resta de la ciutat, no ho és tant per als veïns del bar­ri de Sants. De fet, ja fa temps que el CAP Numància no atén urgències a la nit i, per tant, els seus pacients han de traslladar-se al CAP Manso. “A nosaltres no ens ve de nou; al principi sí que hi va haver protestes en contra, però poc a poc els veïns s’han acostumat i les crítiques han minvat”, explica Josep Maria Domingo, president de l’associació de veïns Centre Social de Sants.
Segons el propi Domingo, l’atenció sanitària no canvia gaire d’un centre a l’altre i no s’han apreciat grans cues per aquestes circumstàncies. Josep Maria Domingo explica la seva pròpia experiència: “Vaig haver de traslladar-me una nit al carrer Manso, i no vaig haver d’esperar més temps de l’habitual, ni vaig rebre un servei diferent. L’únic inconvenient és que es troba més lluny”.
La reordenació de les urgències plantejada per la Generalitat determina que els ambulatoris de Bordeta-Magòria, Carreras Candi, La Marina, Poble Sec i Sants obrin els feiners, de 8 a 20 hores. Els CAP Doctor Carles Ribas i Numància atendran també els dissabtes, de 9 a 17 hores.
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram