Sant Froilà

Foto: Merche Rodríguez

Aquest any en fa trenta que Manuel Fouce, Domingo Díaz i Ramon Rey, tres barcelonins d’origen gallec, van traslladar a Nou Barris una de les festes més importants d’aquelles terres, Sant Froilà. El patró de Lugo té una gran devoció entre els gallecs i aquella festa va arrelar ràpidament al barri. Ara bé, pocs podien imaginar-se que una celebració local, pensada per a la comunitat gallega que vivia a Nou Barris, es convertiria en un dels esdeveniments més populars de la ciutat. L’edició d’enguany se celebrarà del 4 al 6 d’octubre entorn de la plaça major de Nou Barris.

Sant Froilà és la millor ocasió per descobrir la cultura i la gastronomia gallegues, perquè al llarg del cap de setmana se succeeixen nombroses activitats de cultura popular i gastronòmica. Ara bé, la festa, organitzada per l’Associació d’Amics de San Froilán amb la col·laboració d’entitats i de l’Ajuntament, també s’ha consolidat com una mostra de l’agermanament de les diverses cultures que conviuen a Catalunya.

La cultura popular és un dels pilars fonamentals de la festa de Sant Froilà

Xosé Carlos García, president de Xuntanza de Catalunya, és una de les persones més apropiades per explicar-nos la importància d’aquest esdeveniment, especialment ara que celebra trenta anys d’existència. “És un bon moment per recordar els fundadors de la festa: el Manuel, el Domingo i el Ramon. També per agrair la tasca que han fet totes les entitats culturals d’arrel popular i tradicional al llarg d’aquests anys. I, per descomptat, el suport de l’Ajuntament de Lugo, que sempre hi ha estat molt present”, afirma García, amb emoció. I precisament sobre la vinculació amb el municipi de Lugo ens ofereix una primícia: “Després de deu anys intentant que hi hagués alguna mena d’agermanament, estem a prop de tancar el conveni d’acord de col·laboració entre Lugo i Nou Barris”.

Tanmateix, per al president de Xuntanza, Sant Froilà va molt més enllà de Galícia: “’L’Associació d’Amics va néixer com una entitat transversal, i és bonic veure com s’ha convertit en un punt de trobada; un pont entre la cultura gallega i la catalana, i també amb les altres cultures amb qui compartim el barri i la ciutat”.

Cultura, sentiment i gastronomia

Un dels punts forts de la festa de Sant Froilà és la cultura popular, que compta amb un ampli programa d’activitats on conflueixen les tradicions gallegues i també altres de veïnes. S’hi podran veure danses i tradicions gallegues, és clar, però també hi seran presents entitats de cultura popular catalanes, andaluses, aragoneses, extremenyes o peruanes, entre altres convidades.

Un altre pilar és la gastronomia. “Sant Froilà és un espectacle gastronòmic on es poden trobar tots els productes gallecs de primera qualitat”, destaca García. Clàssics com el pop a feira, els callos a la gallega o la famosa carn caldeiro són un altre dels al·licients per fer-hi una visita.

La música és un altre element bàsic, perquè a Galícia hi ha una gran tradició i per Sant Froilà sempre actuen les orquestres més prestigioses. I, la missa, és clar, en gallec i amb la presència d’una coral. És un element que s’ha mantingut durant els trenta anys de Sant Froilà al districte.

BCNx10

La festa de Sant Froilà a Nou Barris forma part del programa Experiències de ciutat – BCNx10, finançat per l’impost turístic per donar suport, des de l’Institut de Cultura de Barcelona, a activitats i esdeveniments culturals amb projecció de ciutat que contribueixen a mostrar la riquesa i la diversitat dels diferents districtes de Barcelona.

Trobareu més informació a la pàgina web visitbarcelona.com/BCNX10.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram