El convergent Xavier Trias va ser nomenat nou alcalde el passat 1 de juliol. CiU

Gerard Ardanuy ja és el màxim responsable polític del districte de l’Eixample, en substitució del socialista Ramon Nicolau. Així ho ha decidit el nou alcalde, Xavier Trias. Aquest enginyer industrial de 37 anys és militant d’Unió Democràtica (UDC) des de l’any 1995. Per aquesta legislatura, Ardanuy va ser escollit regidor de la ciutat, i ha ostentat la presidència del Consell Plenari del districte de l’Eixample. A més, ha estat el portaveu del seu grup municipals sobre temes d’educació i treball. El democristià Gerard Ardanuy ocupava la 7è plaça en la llista electoral de Xavier Trias.

El dilluns 25 de juliol es constituirà el Consell Municipal del districte de l’Eixample, en el qual es ratificarà Gerard Ardanuy en el càrrec de regidor. A aquesta trobada no hi serà el seu antecessor, el socialista Ramon Nicolau, que ha decidit abandonar la seva acta de regidor de l’Ajuntament. Nicolau ja havia avançat que, sigués quin sigués el resultat electoral, la seva intenció era cedir el pas a nous valors del seu partit.

Per altra banda, durant la sessió plenària del 25 de juliol també es decidirà el nou president del Consell de districte, càrrec protocolari que ostentarà, amb quasi total probabilitat, el Partit Popular. Això es desprén de l’anunci per part de l’equip de govern municipal, en el qual s’avançava que Convergència i Unió cediria la presidència dels districtes a la resta de forces polítiques.

EL PRIMER, LA CRISI

Durant la campanya, Xavier Trias repetia un cop i un altre que la seva prioritat com alcalde seria la lluita contra la crisi. Ara que les urnes li han atorgat el càrrec, Trias insisteix en aquesta preocupació i confirma que la seva primera mesura de govern serà crear una Taula de Seguiment de la Crisi, formada per representants econòmics, socials i polítics que consensuaran mesures per incentivar el comerç i la creació de nous llocs de treball.

La posició del nou alcalde, en minoria, el fa estendre la mà a la resta de grups polítics per tal de trobar grans consensos. “La Barcelona del futur no es construirà des d’un única opció política”, va assegurar en el seu discurs d’investidura el passat 1 de juliol.

Les primeres decisions de l’alcalde Xavier Trias ja han mostrat l’austeritat i la reducció de despeses promeses per Xavier Trias. Tot l’organigrama polític del nou Govern municipal s’ha reduït en favor de l’eficiència i l’eficàcia.

LA PROMESA DEL CANVI

Davant d’uns 600 convidats, Xavier Trias va ser nomenat nou alcalde de Barcelona, després d’intentar-ho en dues ocasions, els anys 2003 i 2007. El vot dels seus 15 regidors i dels dos representants d’Unitat per Barcelona, Jordi Portabella i Joan Laporta, van atorgar-li prou suport, malgrat estar lluny dels 21 vots que representen la majoria.

Durant la campanya, Trias va demanar a la ciutadania una aposta pel canvi. Segons el propi Trias, però, “el canvi no era un objectiu en si mateix”. En el seu parlament d’investidura, Trias va explicar que el canvi és “l’eina” per portar a terme el seu projecte. “Aquest ha de ser un canvi que aposti per l’excel·lència, la qualitat i l’esforç, que generi il·lusió i esperança”, va exclamar.

LA FORÇA DELS BARRIS

El canvi a l’alcaldia de Barcelona ha vingut acompanyat d’uns altres aires de transformació, els que ha portat el moviment social dels indignats del 15 de maig. En el discurs, Trias va donar la seva opinió sobre les seves protestes: “Democràcia és la vigilància i pressió ciutadana en forma de protestes i manifestacions; la indignació és un sentiment democràtic, sempre que s’exerceixi des del respecte per les institucions, les persones que les representen i la convivència”.

Per a Trias, els indignats han posat de relleu la importància dels barris, i la determinació dels barcelonins a decidir sobre el futur de la ciutat. “Els barris són els elements naturals per mantenir el debat ciutadà i polític de base”, ha indicat Xavier Trias.

El nou alcalde ja ha indicat als seus deu regidors de districte que prioritzin la feina a peu de carrer, per constatar les inquietuds, preocupacions i idees dels seus veïns i veïnes, i conèixer millor les transformacions que s’estan donant en la societat actual.

POLS A LES RETALLADES

Malgrat que la Generalitat està presentant les famoses retallades, i que ambdos governs estan liderats per Convergència i Unió, l’alcalde Trias assegura que no li tremolaran les cames quan creui la plaça Sant Jaume. En el discurs va dir: “Seré un alcalde exigent amb les polítiques de la Generalitat, amb lleialtat nacional, però treballant per aconseguir totes les inversions i serveis que pertoquen a la capital de Catalunya”.

A Xavier Trias se li presenta un mandat convuls, ja que haurà de bregar amb els interessos del seu partit a la Generalitat i alhora aconseguir que la tisorada no afecti a la ciutat. L’exalcalde socialista Jordi Hereu ja l’ha advertit que no admetrà cap retallada social, pel que encara s’estrenyi més el cercle. Si es produeixen les retallades, l’oposició se li llançarà al coll, i cal recordar que Trias és alcalde, però en minoria.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram