Concert Monumental

Un dels concerts del cicle Monumental Club a l’emblemàtica plaça de toros barcelonina Foto: Monumental Club

Milagros Malvárez encara recorda el dia que va trobar un diamant al terra de la Monumental. “A la plaça de toros hi anava gent de totes les classes socials i també persones molt elegants. Aquestes entraven per les portes del carrer Marina, que era al costat que quedava a l’ombra. La resta entraven per l’entrada principal, al xamfrà entre la Gran Via i Marina”, explica.

Aquesta dona de 92 anys va deixar la seva Galícia natal per amor quan tenia 26 anys i va establir-se amb el seu marit en un pis del barri del Fort Pienc molt pròxim a l’emblemàtica plaça de toros barcelonina. Malvárez ha estat testimoni dels anys daurats de l’espai i de la seva decadència fins a l’abolició dels espectacles taurins el 2011. “Al principi hi havia toros tots els festius. La tradició, però, es va anar perdent cap als vuitanta, quan es van començar a fer espectacles menys tradicionals i més vulgars. Ja no era toreig clàssic, sinó que es feia per als turistes”, assegura la veïna.

Des de la prohibició taurina aprovada fa una dècada al Parlament, la Monumental ha estat l’escenari de diversos esdeveniments puntuals com el cicle de concerts Monumental Club, que se celebrava un cop al mes i on només s’utilitza l’esplanada de sorra principal. “L’espai per dins està bastant malament. Vaig estar-hi abans de la pandèmia i les grades estaven caient”, lamenta Joaquim Mallén, president de l’Associació de Veïns del Fort Pienc. Aquesta entitat fa temps que treballa per recuperar la plaça d’estil modernista com un equipament cultural estable que permeti rehabilitar-ne l’estructura, que està protegida com a patrimoni local. “La Central del Circ del Fòrum estava interessada en fer a la Monumental un circ estable d’estil contemporani, com el Cirque du Soleil, que pogués ser alhora escola de circ. Ho vam parlar amb el Districte, però ens van dir que la proposta era difícil mentre el Grup Balañá fos el propietari de l’espai. D’això, ja fa sis o set anys”, apunta Mallén, que va tornar a traslladar la seva preocupació per l’estat de la plaça de toros en una reunió recent amb el regidor del districte de l’Eixample, Pau Gonzàlez.

Només actes puntuals

Per la seva banda, el Grup Balañá ha assegurat a Línia Eixample que de moment no s’ha pres cap decisió sobre els futurs usos que pot tenir La Monumental i que no s’ha pensat en propostes alternatives més enllà d’esdeveniments esporàdics com els concerts del cicle Monumental Club o els espectacles del Cirque du Soleil. El futur de la mítica plaça de toros continua, doncs, sense escriure.