La comunitat pakistanesa i la xinesa formen part del projecte d’integració Xeix. Foto: Arxiu

Un reconeixement a la feina ben feta. Això és el que s’acaba d’endur el projecte Xeix d’integració als nouvinguts que impulsa el Districte i que recentment ha estat nomenat finalista del guardó Diversity Advantage Challenge, atorgat pel Consell d’Europa. Aquest premi d’àmbit europeu reconeix les iniciatives innovadores que promouen la diversitat cultural i la convivència i que tenen una repercussió positiva en la societat. El guanyador es donarà a conèixer el pròxim 24 de març i serà premiat amb 10.000 euros.

El projecte Xeix va néixer l’any 2012 amb l’objectiu d’integrar els col·lectius de nouvinguts al districte de l’Eixample. El seu primer objectiu va ser que els comerciants xinesos passessin a formar part de l’Eix Comercial del Fort Pienc, entitat col·laboradora amb el projecte. Posteriorment la iniciativa es va ampliar a les escoles i a la comunitat pakistanesa. En aquest cas es va incorporar una mediadora experta en llengua i cultura pakistanesa per tal de facilitar l’apropament entre la cultura local i la d’aquesta comunitat, una de les més nombroses de la ciutat.

El regidor del districte de l’Eixample, Gerard Ardanuy, ha explicat que “és molt satisfactori veure que en l’àmbit europeu ens reconeixen l’esforç dut a terme durant aquests anys”. Ardanuy ha afegit que els resultats del projecte “es veuen clarament”, ja que assegura que “els nouvinguts al districte cada cop són més presents en el teixit associatiu de la ciutat”. Després de l’experiència viscuda d’ençà que el projecte es va posar en marxa, el regidor afegeix que el Districte mantindrà la mateixa línia de treball.

CINC CANDIDATURES
En total hi ha cinc candidatures que opten al guardó del Consell d’Europa, de les més de 60 que s’hi van presentar. Són: Ordinary Heroes, de Bòsnia i Hercegovina; La diversité à l’oeuvre: des habitants charpentiers d’une nouvelle dynamique dans le quarter, d’origen francès; NDM, for more diversity in the media, d’Alemanya, i el festival O Bairro i o Mundo, procedent de la ciutat portuguesa de Loures.

El jurat valorarà els projectes en funció del grau d’innovació, l’impacte que té en la societat i la sostenibilitat de la iniciativa i la possibilitat que té de ser exportada a altres llocs. Aquests tres elements representen el 50%, el 30% i el 20%, respectivament, del premi.

Col·laboració transversal

El projecte, que té un pressupost de 94.000 euros, compta amb la col·laboració d’un grup molt important d’entitats i organitzacions.

La llista la formen el Districte, el Consorci d’Educació de Barcelona, Barcelona Activa, la Direcció de Serveis d’Immigració i Interculturalitat de l’Ajuntament, l’Associació de Comerciants Eix Fort Pienc, Sant Antoni Comerç, la Casa Àsia, l’Institut Confuci i altres entitats asiàtiques vinculades amb aquest institut, la Universitat Autònoma de Barcelona i PIMEC. A tota aquesta llista també cal afegir-hi els centres cívics, les biblioteques, les escoles i els instituts del Fort Pienc i Sant Antoni.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram