Estel Sagrada Família

L’estel és de vidre, té 12 puntes, mesura set metres i mig d’amplada i pesa més de cinc tones. Foto: Jordi Bataller/ACN

Com qui corona l’arbre de Nadal amb la seva estrella, la Sagrada Família ja té, també, el seu estel a la torre de la Mare de Déu. Un nou ornament que il·lumina el cel de Barcelona des de dimecres, quan l’encesa de l’estrella es va convertir en tota una cerimònia litúrgica i cultural a la qual van assistir centenars de persones.

Des del matí, es va viure una jornada de celebració en què la basílica, per primera vegada en la història, va acollir al seu interior actes de cultura popular. Actuacions com la del ball de l’Àliga, la dels Castellers de l’Eixample, els Gegants de la Ciutat o la Confederació Sardanista de Catalunya van ser protagonistes de la cerimònia d’encesa que, a la tarda, va continuar amb la celebració religiosa. Concretament, amb una missa a càrrec de l’arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella.

Però, fora la basílica, també es van fer actes. De fet, va ser on Omella va beneir la torre de la Mare de Déu, just abans de l’encesa, que es va fer mentre l’Orfeó Català interpretava el ‘Magnificat’, l’himne dedicat a la Verge Maria. Tot plegat, en una cerimònia en què, a banda de ser-hi presents autoritats polítiques i religioses, també va intervenir el Papa Francesc amb un missatge de vídeo en què desitjava que l’estrella, que des de dimecres s’encén cada vespre entre les sis i les deu, portés a fer més gestos d’amor, fraternitat i atenció cap als més desafavorits.

Temple o veïns?

Tot i que l’acte es va fer dimecres, l’estel es va instal·lar al temple el 29 de novembre i, des de llavors, la Sagrada Família ha estat un tema recurrent per a molts. I és que, mentre els turistes no s’han volgut perdre l’encesa del que alguns ja consideren una nova icona, el veïnat ha preferit mantenir-se al marge. “A nosaltres ni ens va ni ens ve això de l’estel, és un simple ornament. El tema important és veïns de Mallorca sí o no”, diu Joan Itxaso, de l’Associació de Veïns Sagrada Família.

I és que cal recordar que la construcció del temple, tal com està previst, afectaria prop de 1.000 famílies que haurien de ser reallotjades. Per això existeix una comissió de treball que vetlla per l’encaix de la basílica amb l’entorn i que, després de més d’un any i mig sense trobar-se, s’ha reunit de nou. Però, segons Itxaso, “no va servir de res perquè només va ser un primer contacte i ens van dir que caldrà esperar a després de Nadal per tenir una reunió de veritat”. “Tot i que, pel que vam veure, se segueixen pensant que estan per sobre de tot”, afegeix.

Més espais il·luminats?

D’altra banda, coincidint amb l’encesa de l’estel, el Patronat de la Sagrada Família s’ha plantejat posar llum a més parts del temple. Per això ha encarregat un estudi que analitzarà si és una proposta viable. Un plantejament que caldrà debatre amb l’Ajuntament i negociar també a la comissió.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram