phenomena

El Phenomena és l’últim cinema dels set que havia arribat a tenir el barri. Foto: Phenomena

La cultura del cinema a la ciutat està patint canvis constants i, darrerament, més negatius que positius. Això es deu al tancament, en els últims mesos, d’algunes sales que hi havia a la ciutat. El Comèdia va ser la darrera víctima d’un sector que fa anys que passa per moment complicats, sobretot si parlem de les sales petites.

En aquest context, la Comissió de Memòria Històrica del Poblet ha organitzat una conferència que parlarà sobre les sales de cine a la Sagrada Família al llarg de la història. Sota el títol Més d’un segle de cinemes al nostre barri, l’investigador de la història de cinemes de Barcelona, Roberto Lahuerta, conduirà la conferència que es farà el pròxim 28 de febrer a l’Ateneu el Poblet.

Set sales al barri

La Sagrada Família ha estat un barri amb molta tradició de sales de cine. I és que en va arribar a tenir set en funcionament al mateix temps: Trianón, Versalles, Máximo, Venus, Núria, Niza, Nàpols i Phenomena.

Lahuerta explica a Línia Eixample que a la conferència parlarà d’aquestes sales a través d’un recull de fotos. “Explicaré què eren les sales abans de ser un cine, com eren quan ho van ser i què van ser o seran amb el tancament, tot ensenyant fotos, que és el que a la gent li agrada veure”, diu.

Un dels altres punts de la xerrada és el concepte d’anar al cine que es tenia fa uns anys. Abans, per a la ciutadania, era una manera d’evadir-se dels problemes i que la pantalla gran es convertís en un refugi i un lloc de diversió. I és que a Barcelona hi van arribar a conviure 162 cinemes al mateix temps a la dècada dels seixanta.

El Phenomena sobreviu

Pel que fa a la situació actual dels cinemes a la ciutat, Lahuerta explica que amb el tancament de l’Icària i el Comèdia, la ciutat ha perdut unes 4.000 localitats i que la xifra total a Barcelona se situa en menys de 30.000 actualment. “La gent abans anava tant si com no al cine, ara amb la televisió i les plataformes estem bombardejats de pel·lícules”, lamenta. En aquest sentit, afegeix que el cas de Barbie de l’estiu passat va ser una excepció. “Els cines estaven plens, la gent jove hi va anar molt”, comenta l’investigador.

Finalment, Lahuerta trenca una llança pel Phenomena, l’única sala de pantalla única que sobreviu al barri, i un dels quatre de tota la ciutat. “És un cine que treballa molt bé, el so és boníssim, la imatge també, és un cine molt americà que sempre té una bona cartellera”, conclou.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram