Canvi rotund d’opinió del PP. El partit ha votat finalment a favor de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) sobre desnonaments, impulsada per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH).

Les 1.402.854 signatures que es van recollir entre els ciutadans partidaris de modificar la llei hipotecària ha convençut als diputats del PP al Congrés que han canviat la seva opció de vot en l’últim moment i contra tot pronòstic.

El veredicte ha agafat per sorpresa a tothom. El passat 5 de febrer, el portaveu del PP al Congrés, Alfonso Alonso, anunciava que els seu grup no compartia la “visió” de la PAH i que, per tant, no li donarien la seva aprovació.

Ara, la ILP podrà ser debatuda a la cambra per tots els partits. Des del PP, ja s’ha demanat agilitzar al màxim els terminis de la tramitació “ja que es donen les circumstàncies perquè els que han treballat quatre anys vegin recompensat el seu esforç”.

FENT PRESSIÓ

Els impulsors de la ILP han fet pressió fins l’últim moment. Diversos representants i simpatitzants de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca es van personar durant les últimes hores abans de la votació davant el Congrés i les diverses seus del PP.

La portaveu de la PAH, Ada Colau, comentava durant aquestes concentracions que si els diputats rebutjaven la ILP sobre els desnonaments estaríem davant d’una situació de “falta de democràcia”. De fet, la portaveu anava més enllà assegurant que “seria increïble que no s’admeti a tràmit, és a dir, que no s’accepti debatre aquest gran esforç de la ciutadania”.

CORRIDES TAURINES

En el ple d’ahir es debatien dues ILP. Amb 590.000 firmes, una tercera part de les obtingudes per la PAH, la ILP presentada per les entitats taurines per declarar les corrides com a bé d’interès cultural també va passar el filtre del Congrés, com estava previst.

Els diputats van donar llum verda als toros com a tradició cultural revocant així la prohibició aprovada pel Parlament. De fet, el resultat no s’allunya de la previsió donat que el PP ja preveu que les corrides tornin a Catalunya al setembre.

“NO TIRAREM LA TOVALLOLA”

Malgrat l’èxit de la tramitació de la ILP, ara la pressió es concentrarà en reforçar els arguments perquè la paralització dels desnonaments i la dació en pagament siguin una realitat. En aquest sentit, les PAHs han anunciat que “no tiraran la tovallola” i que no es quedaran “de braços plegats”.

Les plataformes han assegurat que mantindran les “accions de denúncia” perquè, tot i l’aprovació de la ILP, el problema persisteix i continuen augmentant el nombre de suïcidis de persones afectades. Les últimes víctimes, un matrimoni mallorquí que es va treure la vida justament mentre s’estaven duent a terme les votacions sobre la ILP al Congrés.

16F: Manifestació pel canvi

La Plataforma d’Afectats per l’Hipoteca (PAH) ha convocat una manifestació el proper dissabte a la plaça Universitat (17h) per exigir “la dació en pagament retroactiva, lloguer social i stop desnonaments ja!”.

La PAH de Les Corts anima als ciutadans a participar-hi per denunciar la situació dramàtica que viuen moltes famílies. “420.000 execucions hipotecàries a l’Estat en els últims sis anys i 220.000 desnonaments són intolerables”, lamenten des de la PAH.

Les dades a Catalunya són alarmants. De fet, el territori català encapçala el rànquing de l’Estat espanyol amb més desnonaments, segons dades oficials del Consell General del Poder Judicial.

Les xifres mostren que entre gener i setembre de 2012 a Catalunya hi va haver 19.405 tramitacions de desnonaments, després que entre juliol i setembre se n’haguessin comptabilitzat 4.732.

Al conjunt de l’Estat espanyol, durant els nou primers mesos del 2012, es van tramitar 49.702 desnonaments, el que suposa un nou rècord històric i un 16% més que l’any anterior.