Tothom es posava les mans al cap el dia després que el Govern de Mariano Rajoy anunciés una retallada de 1.108 milions d’euros en dependència per al 2013. A més de fer una tisorada de més de mil milions d’euros a ajuts a la dependència, Rajoy preveu augmentar el copagament en un 5%. És a dir, els usuaris hauran d’aportar el 15% del total per rebre els serveis enlloc del 10% actual.

Segons el document titulat Programa nacional de reformes 2013, es tracta d’una profunda remodelació per “racionalitzar i modernitzar els serveis prestats, garantint la sostenibilitat”.

No obstant això, els representants de les entitats socials, del sector privat de l’àmbit de la sanitat i el mateix Govern català no van trigar gaire a reaccionar enfront l’anunci de Rajoy, totalment ines­perat. L’Executiu, però, va reiterar que la tisorada ja estava prevista i que no hauria de suposar cap sorpresa perquè “no hi ha mesures noves”.

Però el fet és que ningú s’esperava aquesta xifra tan rotunda ni la manera com l’Executiu la va informar. A més, el Govern espanyol va escollir un dia festiu dins d’un llarg pont a Madrid per anunciar aquesta macroretallada.

UNA LLEI ‘FERIDA DE MORT’

Les entitats socials consideren que la llei de dependència queda “ferida de mort” amb la nova retallada del Govern espanyol.

Àngels Guiteras, presidenta de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, ha dit que l’Executiu de Mariano Rajoy deixa de banda a les persones, ja que “opta per un model que no les posa al centre de les seves polítiques”.

Segons Guiteras, les noves mesures retallen “drets i empobreixen famílies. Molta gent ha quedat a la vorera, perquè els dependents de grau moderat no han arribat a cobrar mai res”, va explicar Guiteras a El matí de Catalunya Ràdio la setmana passada.

Munté: “Patacada i setge social”

La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, va qualificar la retallada de Mariano Rajoy de “patacada” i “setge social”.
Des del Govern català les reaccions no es van fer esperar. Munté, que es va assabentar de la nova retallada estatal a través dels mitjans de comunicació, va dir que a l’últim consell de ministres el Govern de Mariano Rajoy només “va ensenyar la pota” de la voluntat de possibles ajustos en serveis socials.
La consellera no havia rebut cap confirmació oficial per part del Govern central de la nova retallada. Per aquest motiu, Munté voldria reunir-se amb l’Executiu espanyol per assabentar-se de l’abast de les mesures. “No s’ha convocat cap consell territorial on això es podria discutir”, va dir Munté.
La consellera de Benestar Social i Família va recordar que la Generalitat finança el 80% dels ajuts i que l’Estat només n’aporta el 20%.

EIXAMPLE_Les entitats socials de l’Eixample s’han sumat a la postura unitària de la Taula del Tercer Sector i han alertat dels perills socials que pot comportar la nova retallada en Dependència. “La dràstica tisorada del govern de Rajoy”, diuen, “demostra la seva escassa sensibilitat social”.
La Taula, integrada per 4.000 entitats socials de tot Catalunya, denuncia que la retallada suposa una modificació del model que elimina “drets fonamentals” i destrueix llocs de treball.
Les entitats expliquen que aquesta retallada suposa més pressió sobre les famílies afectades i sobre els usuaris que hauran de fer front a un major copagament “del tot inassumible per alguns afectats”. La Taula explica que aquest 5% de més que han d’assumir els usuaris representa, en realitat, un increment del 50% respecte el que pagaven fins ara, ja que passen del 10% al 15% d’aporació privada.
A més, recorden les entitats, durant els últims anys moltes persones ja s’han quedat sense cap ajuda, una xifra que de ben segur augmentarà properament.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram