box Clínic

Imatge d’un box a l’Hospital Clínic on atenen víctimes d’agressions sexuals. Foto: Francisco Avisa/ACN

El servei d’urgències de l’hospital Clínic de Barcelona ha atès des de l’1 de gener al 31 d’octubre d’aquest any un total de 556 víctimes d’agressions sexuals. Això suposa un increment del 51% respecte a l’any passat.

El 90% de les víctimes han estat dones, mentre que el 100% dels agressors han estat homes, percentatge estable els últims anys. Per edats, la noia més jove tenia 16 anys i la més gran, 82, segons les dades fetes públiques el dia abans del dia mundial contra la violència masclista.

Més del 50% de les agressions són a menors de 25 anys

El 53% de les agressions s’han comès a menors de 25 anys, per sobre del 49% del 2021. El 5% de les agressions, 27, van ser a noies de 16 i 17 anys. Entre els homes víctimes, l’edat més habitual va ser entre els 18 i els 35 anys, que van acumular tres quartes parts de les agressions.

El 57% de les dones agredides sexualment van ser violades, amb penetració vaginal, anal o bucal, mentre que el 2021 ho van ser el 65%. De fet, 287 dones han estat ateses per violació, davant de les 215 de l’any passat. El 51% dels homes atesos van patir una penetració anal, mentre que l’any passat van ser el 64%.

Segons Teresa Echevarría, infermera i membre de la Comissió de violència intrafamiliar i de gènere, això demostra que les dones no van a urgències per qualsevol cosa, sinó per atacs greus a la seva integritat física i sexual. “No cal estar destrossada per ser violada”, ha reblat.

En total hi ha hagut 50 noies agredides per més d’un agressor, el 10% de les dones ateses, les mateixes que el 2021, que van suposar el 15% del total. En un cas van ser fins a set homes els agressors. El 60% de les agressions en grup van ser a menors de 25 anys.

Més de dues víctimes diàries de juny a octubre

Els mesos amb més atencions han estat els que van de juny a octubre, amb entre 64 i 70 víctimes cada mes, més de dues diàries. El 62% de les víctimes van anar a urgències entre divendres i dilluns, sobretot aquest últim dia, i el dia amb menys atencions van ser els dimecres. Mentre que els homes van anar a urgències de forma equitativa entre les tres franges horàries del dia, les noies hi van anar en un 44% dels casos de 15 a 22 hores.

El 55% de les persones agredides arriba a urgències del Clínic per iniciativa pròpia, davant del 41% de l’any passat, mentre que el 24% hi arriba amb acompanyament policial i el 20% hi arriba derivada o acompanyada per un altre servei de salut.

Segons el Clínic, abans les víctimes prioritzaven la denúncia a comissaria, mentre que ara es prioritza la cura personal psíquica i física. De les dones ateses 72 hores després de l’agressió, el 61% tenia menys de 25 anys, i el 72% havien estat violades. El 9,6% d’aquestes noies agredides ho van ser per més d’un home.

El 49,5% de les dones víctimes van ser ateses quan ja havien denunciat els fets (4,3%) o tenien intenció de fer-ho (45,2%), davant del 60% del 2021, mentre que un 31% encara no podia pensar-hi i el 13,5% no tenia intenció de fer-ho. En el cas dels homes, el 48% ja havia presentat denúncia o volia fer-ho, davant del 43% de l’any anterior.

El Clínic com a centre de referència

Lluïsa Garcia, presidenta de la Comissió de Violència Intrafamiliar i de Gènere del Clínic i psiquiatra ressalta que “l’atenció centralitzada permet aplicar un protocol multidisciplinari i integral que dona continuïtat assistencial, prioritza la salut, possibilita l’obtenció de dades de manera rigorosa i facilita el procés penal. La violència sexual és un delicte i nosaltres tenim el compromís de donar una resposta adequada”.

Teresa Echeverría, infermera assessora i membre de la Comissió de violència intrafamiliar i de gènere ha explicat que “el circuit d’atenció de la violència sexual en l’àmbit de la salut a Barcelona està consolidat. La ciutadania i els agents (Mossos, SEM, CUAPs, centres de salut o clíniques privades coneixen i confien en l’Hospital Clínic de Barcelona com a centre de referència”.