Entrada Clínic

L’Hospital ha desprogramat 150 cirurgies, unes 3.000 visites i entre 400 i 500 extraccions arran del ciberatac. Foto: Norma Vidal/ACN

L’Hospital Clínic ha desprogramat 150 cirurgies no urgents, unes 3.000 visites a consultes externes i entre 400 i 500 extraccions arran del ciberatac patit aquest diumenge. El Govern ha informat en un comunicat que el centre mantindrà tota l’activitat urgent i d’hospitalització a totes les seus (Villarroel, Plató i Maternitat), així com l’hospitalització domiciliària, els hospitals de dia, la radiologia, les proves endoscòpiques, les exploracions radiològiques, la diàlisi i la farmàcia ambulatòria. En canvi, es continuarian redirigint els codis urgents com els infarts i els ictus a altres centres i tampoc es faran les sessions de radioteràpia oncològica previstos.

El director mèdic de l’Hospital Clínic, Antoni Castells, ha admès que per ara és “impossible” saber quan es podran recuperar tots els serveis. L’Agència de Ciberseguretat de Catalunya segueix treballant per recuperar la normalitat i rehabiltiar el sistema informàtic. Els serveis afectats són els de laboratori, farmàcia i urgències. Segons han explicat fonts del centre, els serveis d’urgències continuen atenent els pacients que ja estaven ingressats, que no han estat traslladats a altres centres, però el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) deriva nous pacients a altres hospitals de la ciutat de Barcelona.

“Ni un cèntim”

L’Agència de Ciberseguretat de Catalunya ha explicat aquest dilluns que el ciberatac de l’Hospital Clínic és “complex” i que prové de fora d’Espanya. L’autora és una empresa de cibercrim anomenada ‘Ramson House’, amb qui no ha establert cap contacte, però ja ha avançat que “no hi haurà cap tipus de negociació per pagar ni un cèntim”. De fet, també ha apuntat que ja s’està treballant en col·laboració amb els Mossos i la Interpol.

 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram