Audiollibre

El servei s’adreça a persones que tenen dificultats per llegir. Foto: Ajuntament

L’Elvira té 73 anys i gairebé no s’hi veu, però cada divendres a la tarda sona el telèfon de casa seva i sap que ha arribat l’hora de llegir. Quan despenja sent la veu de la Marta, a qui fa tres mesos ni tan sols coneixia i a qui mai ha vist en persona, però gràcies a la qual no ha hagut de renunciar al plaer de la lectura malgrat el problema de visió que pateix. És el petit miracle que fa possible la iniciativa ‘Lectures a cau d’orella’, un voluntariat que ofereix la Biblioteca del Fort Pienc i quinze biblioteques més de la ciutat.

Així, ja fa uns quants divendres que totes dues estan endinsades en una novel·la que van recomanar a l’Elvira des de la biblioteca del barri. Tot i que no és el tipus de llibre que la Marta acostuma a llegir, la lectura compartida ha fet que s’hi acabi enganxant: “Estic encuriosida, vull saber que passarà”, reconeix.

A cada trucada avancen un capítol i alhora veuen avançar la seva particular relació telefònica: “Cada cop comentem més el llibre i ens anem coneixent a poc a poc, es va establint un vincle curiós”, diu la voluntària. I és que, a través d’aquest contacte setmanal, han descobert que tenen coses en comú a més del gust per la literatura, com ara que totes dues van treballar a un museu. Això, aquest component humà, és la gran diferència d’aquest servei amb els audiollibres.

Tant la usuària com la voluntària coincideixen a recomanar la iniciativa, perquè totes dues la troben enriquidora, i creuen que hauria de ser més coneguda. “Jo no coneixia aquest servei, va ser la meva filla qui el va descobrir a la Biblioteca del Fort Pienc i m’ho va dir”, explica l’Elvira, que vol animar una amiga seva amb dificultats visuals a apuntar-s’hi.

Una biblioteca activa

La del Fort Pienc “és una biblioteca amb moviment i amb feina”, assegura la seva directora, Montserrat Sureda. Tot i la caiguda d’usuaris que s’ha produït de forma generalitzada a les biblioteques municipals arran de la pandèmia, l’equipament del barri s’ha mantingut actiu amb una programació estable que inclou clubs de lectura, tallers de formació, sessions de contes inclusius per a nens amb sordesa i contes en xinès, així com una activitat online que està funcionant molt bé. Es tracta de #PuntDeTuit, una proposta de la plantilla de la biblioteca que consisteix a fer ressenyes, crítiques i recomanacions de llibres a través de Twitter.

Cúmul de tancaments

L’activitat de la biblioteca, però, pateix entrebancs freqüents: les obres de manteniment de l’edifici van obligar a tancar-lo en dues ocasions l’any passat, i es preveu que enguany torni a passar. “Això trenca rutines”, lamenta Sureda.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram