Els sindicats estudiantils demanen una targeta especial per al transport públic. Foto: Universitat Pompeu Fabra

Un estudi recent del buscador immobiliari Nuroa ha establert que Barcelona és la ciutat més cara de l’Estat per als estudiants universitaris. L’estudi es fixa en el cost de l’allotjament, del transport públic i altres despeses, principalment derivades de l’alimentació i l’oci.

Aquesta realitat va estretament correlacionada amb la dada que mostra que Barcelona és la tercera ciutat més cara de l’Estat, segons un estudi del web d’estalvi Kelisto. Aquesta realitat la comparteixen dos dels representants de la Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya (FNEC) i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), que en declaracions a aquesta publicació consideren que Barcelona “és una ciutat cara per viure-hi com a estudiant”. El president de la FNEC, Marc Cassany, afirma que, especialment en el cas dels estudiants que vénen de fora de la ciutat, “has de trobar una feina o que els pares t’ajudin, ja que són molt pocs els estudiants que s’ho poden pagar tot amb beques”. Cassany lamenta que “hi ha estudiants de famílies amb rendes baixes que han perdut beques i han hagut de deixar d’estudiar”.

Per la seva banda, Tura Tusell, portaveu del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), lamenta casos “d’estudiants que no poden pagar el cost de viure a Barcelona” i que “han d’estudiar a Lleida, Girona o Tarragona, quan la seva primera opció pel tipus d’estudis era Barcelona”.

EL TRANSPORT, CLAU
Un dels cavalls de batalla de la lluita estudiantil, en aquest sentit, és el del transport. Els representants dels dos sindicats consideren que el preu que paguen els universitaris de la ciutat és massa car. “Crec que hi hauria d’haver una targeta, sobretot per als estudiants que acreditin una renda baixa, com la T-Jove però més enfocada a estudiants, una mena de T-Estudiant”, apunta Cassany. Tusell recorda com des del seu sindicat s’han fet campanyes com la T-UAB, per demanar preus més assequibles per als estudiants que es desplacen a Bellaterra, i també afirma que “fan falta més ajudes”.

L’Ajuntament, amb un “marge d’actuació limitat”

Des de l’Ajuntament es remarca que el seu marge d’actuació en relació amb les ajudes per fer que la ciutat sigui més econòmica per als universitaris és “limitat”, ja que no tenen “la competència directa” de tot el que té a veure amb les beques perquè “vénen a través del Ministeri d’Educació, Cultura i Esports o de la Generalitat de Catalunya”.

Les mateixes fonts municipals remarquen, però, que des de l’Ajuntament “es considera prioritari facilitar que els estudiants de grau, postgrau, màster o doctorat vulguin venir a formar-se a les nostres universitats o centres de recerca”.

En aquesta línia, el consistori ha posat en marxa els portals Barcelona Centre Universitari i Barcelona Ciutat Universitària i de Recerca. Tot i que són complementaris, el primer busca ajudar els estudiants o futurs estudiants de la ciutat amb qüestions com la recerca d’habitatge o proporcionar-los informació variada sobre la ciutat, mentre que el segon es focalitza en oferir un ventall d’informació en relació amb les beques de la Generalitat i els preus dels estudis, entre d’altres.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram