Una acció de la Plataforma Contra les Violències de Gènere a la plaça de Sant Jaume. Foto: @prouviolencia

L’acció comunitària en l’abordatge de la violència masclista és cada vegada més clau. Per aquest motiu, des de la Plataforma Unitària Contra les Violències de Gènere, amb la col·laboració de Poblet Feminista, s’ha posat en marxa ‘Construïm barris lliures de masclisme’, una acció que té l’objectiu de convertir les entitats del barri en agents actius de sensibilització al territori. En el cas de Sagrada Família, l’acció es canalitzarà a través del centre cívic.

Concretament, les entitats rebran deu hores de formació especialitzada en violència de gènere i sis hores d’acompanyament per elaborar una campanya de sensibilització que s’exposarà el 25 de novembre, Dia Contra la Violència de Gènere, al mercat del barri. “Aquesta acció és una forma de sensibilitzar en l’àmbit local, perquè amb grans campanyes moltes vegades es perd la proximitat. Que sigui la mateixa gent del barri qui la faci és molt útil”, explica Elena Parejo, membre de la plataforma i tècnica del projecte.

L’acció està oberta a qualsevol mena d’entitat, des de col·lectius feministes a associacions de veïns i comerciants i, també, col·lectius culturals. “En funció de l’entitat que porti a terme la campanya poden sortir coses molt diferents. Això és important perquè són vies diferents d’abordar una mateixa qüestió”, assegura Parejo. Les entitats del barri implicades en el projecte seran El Poblet Feminista, Casal de Barri Espai 210, l’Associació Hèlia Dones, l’Associació de Veïns i Veïnes Sagrada Família, la Coordinadora d’Entitats Sagrada Família, la Fundació Aroa i el Pla Desenvolupament Comunitari Sagrada Família.

UNA XACRA 
La violència masclista no s’atura. Vuit dones han estat assassinades a l’Estat des de principis d’any, dues d’elles a Catalunya. “Sortim cada tercer dilluns de mes contra els feminicidis i, des de fa 11 anys, cada mes hem hagut de sortir. Això és prou rellevant”, lamenta Montserrat Vilà, presidenta de la Plataforma Unitària Contra les Violències de Gènere i també d’Hèlia Dones. En aquest sentit, l’activista considera fonamental la formació a les entitats de barri per enfortir les accions comunitàries. “Les entitats són una manera d’arribar a les dones del barri. Amb els recursos i els coneixements es pot ajudar millor”, defensa Vilà.

L’activista considera que és necessari actuar des de la base per assolir els canvis socials necessaris per fer front a la violència de gènere. “El masclisme ve de l’estructura de la societat i està present en la forma de relacionar-nos”, apunta Vilà.

En aquest sentit, el paper de les entitats als barris és fonamental. “El teixit social té molt a fer. Molts d’aquests canvis poden passar per ells”, conclou.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram