grup persones

Un dels grups que ha participat en les sessions per combatre els rumors discriminatoris. Foto cedida

El barri de Sagrada Família vol ser un espai lliure de racisme, i té clar que per acabar amb aquestes actituds la formació és clau. Per això, el Pla Comunitari forma part de la Xarxa BCN Antirumors i farà aquest pròxim mes de març una formació sobre cultura i diversitat, interseccionalitat, discriminacions racistes i anàlisi de discursos.

La iniciativa la va impulsar l’Espai 210 per treballar en la línia de l’antiracisme, i va sorgir després d’identificar una necessitat al barri, i de conèixer casos de discriminació. Ho explica a Línia Eixample la Berenice Rey, del Pla Comunitari Sagrada Família.

La formació consta de cinc sessions i dues parts. La primera és teòrica i reflexiona al voltant de l’origen dels rumors i les falses concepcions. La segona part és pràctica i recull eines per fer front al racisme. S’organitza d’aquesta manera perquè l’objectiu final és “crear un grup que pugui fer accions antiracistes al barri” amb les eines necessàries, apunta Rey. A l’última sessió de la formació,“que també és un acompanyament”, s’ajudarà a “definir els objectius del grup”, conclou.

Els participants hauran de decidir “a quins rumors es volen enfrontar”

Hi ha molts rumors que construeixen el relat racista i no es poden afrontar tots al mateix temps. És per això que un dels punts més importants que hauran de decidir les persones que conformin el grup és “a quins rumors, dels moltíssims que hi ha, es volen enfrontar”.

Rey aclareix que, tot i ser una formació que té com a fita final combatre la discriminació, no va adreçada a persones que ja discriminen, sinó a persones vinculades al barri de Sagrada Família que tinguin una sensibilitat cap a aquesta qüestió i que vulguin col·laborar amb la comunitat. Així doncs, se’ls proporcionaran els coneixements i les eines pertinents per poder, més endavant, dur a terme accions directes que sí que combatin el racisme i la xenofòbia al barri.

La Xarxa BCN Antirumors agrupa ja 1.115 membres entre entitats, associacions, serveis, programes i equipaments municipals i persones individuals que, amb l’Ajuntament, són un referent d’acció intercultural per aconseguir una ciutat lliure de rumors xenòfobs i racistes.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram