Treballant en un ordinador

Foto: Pexels

Els ciberatacs estan a l’ordre del dia. Sense anar més lluny, recentment n’han patit la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i Barcelona Serveis Municipals (BSM). I és que els experts alerten que la pandèmia ha fet augmentar aquests atacs informàtics. Per això la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) ha publicat una llista de consells per evitar ciberatacs a casa.

La primera recomanació dels experts de la UOC és la protecció de tots els dispositius. En aquest “tots” no només entren mòbils, ordinadors i tauletes, sinó qualsevol altre dispositiu, com un electrodomèstic, que es pugui connectar a internet. Per protegir-los, cal restringir-ne l’accés amb contrasenyes. Aquestes han de ser llargues i és millor que no siguin paraules del diccionari i que no continguin informació personal, tal com diu la professora Helena Rifà. En la mateixa línia, cal instal·lar antivirus als dispositius.

També recomanen tenir en compte les opinions d’altres usuaris abans d’instal·lar un programa o fer una compra online. En aquest sentit, els experts fan una crida a ser previnguts i, fins i tot, desconfiats: “Cal desconfiar de qualsevol correu o missatge que es rebi”, sentencia el professor Jordi Serra.