dona tapada pel fred

Foto: Freepik

La teoria de Darwin sobre la selecció natural, que les espècies s’adapten al medi ambient i canvien per sobreviure, continua vigent i ara és més fàcil de demostrar gràcies a la tecnologia. Investigadors del CSIC han descobert, per exemple, que els habitants a Espanya han après a adaptar-se a les temperatures fredes extremes des de 1989. I des de 2009, a les més elevades. Han arribat a aquesta conclusió després d’analitzar 14 milions de morts a Espanya entre 1979 i 2018.

Tot examinant les dades, els investigadors s’han fixat en el fet que la mortalitat a conseqüència del fred s’ha reduït significativament, gairebé tres cops. El risc de mortalitat per culpa de la calor extrema també ha baixat, tot i que no tant, i només s’aprecia en l’etapa final de l’estudi, a partir de 2009.

Les conclusions de la recerca demostren que les persones ens estem adaptant, a poc a poc, a les temperatures extremes, de manera que en el futur tolerarem millor els contrastos. Tot i això, cal ajudar una mica la selecció natural, perquè el canvi és lent i nombroses persones vulnerables podrien veure’s afectades pels extrems durant aquest hivern o l’estiu vinent.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram