Donasport

Una escena del Donasport. Foto: Panteres Grogues

“Havia fet esport al meu poble, a Amposta, en una època en què no hi havia equips femenins i vaig haver de deixar el bàsquet i el futbol. A la universitat vaig practicar una mica, no gaire, el bàsquet i el tenis de taula, perquè estava centrada a estudiar. Un cop graduada i amb feina, ja fa gairebé 20 anys, vaig voler tornar a l’esport”, recorda Noemí Fluixà (Tortosa, 1978).

L’entrevistada va apuntar-se a Panteres Grogues, l’única entitat esportiva LGTBI+ que va trobar a Barcelona. “Primer vaig fer bàsquet i, més endavant, també tenis de taula. Amb el temps, vaig iniciar-me al pàdel, que s’ha convertit en la meva disciplina”, confessa la coordinadora de Donasport, el torneig multiesportiu de Panteres Grogues que arriba a la seva 12a edició.

La presentació de les activitats de Donasport 2023 serà el pròxim divendres 10 de març (18 hores), al Centre LGTBI de Barcelona i en el marc del Dia de la Dona. També s’inaugurarà l’exposició Contra les regles, una mostra que pretén trencar tabús i obrir un debat sobre “com eliminar prejudicis i evitar la discriminació contra les minories sexuals en l’àmbit esportiu”.

Obert a totes les dones, “independentment de la seva edat, forma física, gènere…”, el Donasport té un caràcter totalment inclusiu i els seus objectius principals són visibilitzar i fomentar l’esport femení, i engrescar més dones perquè s’animin a practicar esport amateur. També, però, hi ha competicions, que podrien ser l’excusa, per exemple, per a dones que van ser professionals i que ja no practiquin esport.

Porta d’entrada

El Donasport no ha deixat de créixer. Al principi només durava una setmana o un cap de setmana, i ara arriba als tres mesos perquè “cada cap de setmana hi ha alguna activitat diferent i oferim uns preus assequibles”. “Hi ha molts casos de dones que han participat en el Donasport i després s’han apuntat a Panteres Grogues”, exposa Fluixà.

En aquesta edició hi haurà un total d’11 esports (bàsquet, futbol, pàdel, tenis de taula, rem, senderisme, BBT (sortida en bici), pàdel surf, trail running, vòlei pista i vòlei platja). La primera gran novetat serà la competició de vòlei pista, “aprofitant que ara hi ha moltes més noies practicant-lo al club i que també s’han interessat en organitzar la competició”. La cita serà el pròxim dissabte 18 de març, de les 9 a les 17 hores, al CEM Mundet.

Gairebé un mes després, el 16 d’abril, de les 12 a les 13 hores i al Barcelona International Sailing Center (BISC), tornarà l’activitat del rem al Donasport, amb la sortida amb un llagut català, embarcació amb banc fix típica del Mediterrani. “Han tornat les dones a la secció de rem de Panteres Grogues i és un bon moment perquè se n’hi apuntin més i donar a conèixer la disciplina”, afegeix Fluixà.

La tercera gran novetat serà el 5 de maig a les 19.30 hores, amb un entrenament de trail running per la carretera de les Aigües-Collserola, una ruta circular d’uns 6-8 km i un desnivell d’uns 200 metres. “Abans s’havia fet un entrenament per la ciutat, i ara s’ha decidit canviar-lo per la modalitat trail, i fer-lo a la muntanya”, comenta Fluixà.

“Quan l’Ajuntament va atorgar el Premi Dona i Esport al club esportiu Panteres Grogues per, entre altres motius, el Donasport, vaig pensar que ens ho mereixíem perquè ens estem deixant cos i ànima en aquest projecte social molt valuós per a la nostra Barcelona i també per altres ciutats i països. És un model que es podria implantar en altres entitats i que dona visibilitat a la dona en l’esport amateur, que també és molt important”, enraona.

Panteres Grogues s’ha convertit en el club esportiu sense ànim de lucre LGTBI+ més gran d’Europa, i ofereix “un espai on gais, lesbianes, bisexuals, transsexuals i tothom que ho vulgui pugui desenvolupar una activitat esportiva de forma lliure i distesa”.

La coordinadora del Donasport també hi participa? “Sí, a tots els esports que puc… Deixa’m pensar… Un, dos, tres… Hi prendré part a set, i, sincerament, m’encantaria poder-ho fer a tots”, tanca, il·lusionada, Fluixà.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram