Una terrassa d’un bar de la ronda Sant Antoni. Foto: Aina Martí / ACN

Satisfacció, però a mitges. Aquesta és la sensació de la restauració amb el relaxament de les restriccions, que ara els permet obrir fins a les 11 de la nit amb un aforament del 30% a l’interior i del 100% a les terrasses, amb una limitació de quatre persones per taula. La mesura era una de les més esperades pel sector, però de moment la felicitat no és completa.

La situació és desigual en funció de la zona del districte i la tipologia de negoci. Al bar Ramplax del carrer d’Enric Granados, per exemple, la facturació ha augmentat en els últims dies, però encara no s’atreveixen a parlar de recuperació. “Evidentment, amb més hores obertes, facturem més. Tot i això, encara estem al 50% i crec que la normalitat encara trigarà a arribar”, assegura el Jose, el seu responsable. En el cas d’aquest establiment, una de les coses que més han patit ha sigut la implantació del teletreball a moltes de les oficines dels voltants. “Els matins i els migdies no arribem al 30%. Seguim notant molt que la gent segueix teletreballant i els ERTO”, explica el propietari. L’ampliació de l’horari d’obertura s’ha notat, però amb les limitacions d’aforament i de l’ocupació per taula “no pots fer miracles, però si hem aguantat un any, aguantarem més”, afegeix.

Un altre cas és el de l’Antonio, responsable de la Cerveseria Catalana del carrer Mallorca, que mostra una alegria continguda. “La setmana passada vam notar més moviment perquè la gent estava desitjant sortir al carrer, però la feina encara és molt inestable i aquesta setmana ha començat fluixa”, assegura.

Al bar Eloy, a pocs metres del mercat de Sant Antoni, són més optimistes. Una de les seves treballadores comenta que l’obertura a les tardes i les nits “s’ha notat molt” i que això es reflecteix en la facturació. Aquesta sensació és compartida per Jordi Arias, president de Sant Antoni Comerç. “Hi ha molta més alegria i la sensació entre els bars i restaurants de la zona és positiva en general. Al carrer Parlament, per exemple, les terrasses tornen a estar plenes. Ara la reivindicació és que els horaris encara s’ampliïn més”, assegura. Aquest augment de la feina es pot comprovar, per exemple, en les dades de l’aplicatiu Pulso de Banc Sabadell, que analitza l’activitat comercial a través dels aparells per pagar amb targeta. Entre la setmana passada i principis d’aquesta, l’augment registrat ha estat del 20% en la restauració. També s’ha incrementat el tiquet mitjà, ja que aquesta setmana s’ha situat en 22 euros al districte, un 13% més que la setmana anterior.

DOS RITMES
Molt a prop de la Sagrada Família hi ha el restaurant veneçolà el Tío Papelón. L’Àngel, el seu administrador, explica que l’afluència comença a ser semblant a la que hi havia abans de la pandèmia, però segueix faltant el factor turisme. “Hi ha molt poc turista i principalment és francès. Per sort, encara tenim clientela del barri”, apunta. Amor Garcia, presidenta de l’Eix Sagrada Família, explica que els restauradors esperen que la situació es vagi restablint “de mica en mica”, però també destaca la valoració positiva que fa aquests dies.

Per últim, Xavier Llobet, president de Cor Eixample, explica que la restauració s’està recuperant a dos ritmes diferents. En aquest sentit, remarca la diferència entre el bar petit de barri i el restaurant dedicat al turisme. A la Dreta de l’Eixample, segons explica Llobet, la diferència també és notable entre els bars que tenen més o menys terrassa. “On s’ha vist molt moviment és al passeig de Sant Joan perquè el carrer és més ample i les terrasses tenen més taules”, assegura.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram