L’Ateneu Popular 9 Barris

L’Ateneu prioritza donar suport a les disciplines vinculades al món del circ. Foto: Ajuntament

L’ocupació veïnal l’any 1977 d’una planta asfàltica que es va construir entre els barris de Roquetes i Trinitat Nova va germinar en el naixement de l’Ateneu Popular Nou Barris, un centre sociocultural públic que funciona segons el model de gestió comunitària. Segons el defineixen els mateixos implicats, el centre “recupera la idea de la cultura, la intervenció i la vinculació amb el territori i aposta per ser un projecte que contribueixi a la transformació social”.

Espai de referència per al circ

Des d’una perspectiva de creació, l’Ateneu prioritza donar suport a les disciplines vinculades al món del circ, especialment a la creació de circ contemporani de sala.

L’Ateneu també té com a objectiu acostar aquesta mena de propostes als barris, potenciar cultures emergents i afavorir l’exhibició de projectes culturals de territori i ciutat, mantenint l’equilibri entre programacions de diferents perfils amb una política de preus adequada a cada espectacle.

En el context socioeducatiu, vol fomentar el compromís social i solidari entre els ciutadans i el seu esperit crític, mitjançant els valors i formació que proporciona el Circ Social com a eina educativa, element definidor del projecte Ateneu des dels seus inicis. Com a part del teixit associatiu i dels moviments socials de Barcelona, l’Ateneu també dona suport a totes aquelles propostes que enforteixen aquest vincle i ajuden a tirar endavant projectes des d’un punt de vista transformador i solidari.

Lloc per a artistes de talla mundial

L’edifici és de titularitat municipal, tot i que està gestionat per l’associació Bidó de Nou Barris. La seva manera de fer, de fet, és un mirall per a moltes entitats, tant del districte com de la ciutat.

En tots els anys que ha tingut les seves portes obertes ha acollit actuacions d’artistes de talla mundial, i no només de circ. Georges Moustaki, Lluís Llach i Paco Ibáñez, entre altres, han portat el seu art a l’Ateneu.

Des del 2007 pertany al projecte de recuperació d’espais industrials Fàbriques de creació de Barcelona, un projecte conjunt de l’Ajuntament de Barcelona i l’Institut de Cultura de Barcelona que engloba diversos equipaments públics que donen suport a la creació i a la producció cultural.