Façana cridanera

La façana d’un comerç de carcasses de telèfons mòbils a la cantonada del carrer Casanova i la Gran Via, a Sant Antoni. Foto: Línia Eixample

Colors cridaners, molts estímuls als rètols, lletres grans, façanes que sobresurten més del normal i tota mena de parafernàlies que es puguin afegir com a decoració. Aquest és l’aspecte –xaró, per què no dir-ho– d’alguns negocis de l’Eixample de Barcelona amb uns propietaris que segurament no hi deuen veure cap problema a tenir les façanes així. Potser els experts en màrqueting ens dirien que és la millor manera de cridar l’atenció de la gent, però també és cert que l’Ajuntament barceloní té una normativa per sancionar les il·legalitats que es puguin cometre.

I és que fa temps que la tipologia comercial de l’Eixample, com passa a molts llocs de la capital catalana, ha anat canviant. Uns canvis que, de vegades, fan mal als ulls i poden derivar en sancions. Per posar un exemple, l’Ajuntament ha detectat darrerament més de 330 incompliments de la normativa de paisatge urbà en negocis de l’avinguda Gaudí, el comerç de la qual està fortament influenciat pel fet de tenir la Sagrada Família a tocar.

Un tuit viral

Les queixes sobre aquesta realitat es van fer visibles a la xarxa social X fa unes setmanes, quan un veí de l’Eixample va denunciar l’aspecte de la façana d’un comerç de carcasses de telèfons mòbils a la cantonada del carrer Casanova i la Gran Via, a Sant Antoni. La piulada va tenir molt de ressò, fins al punt que l’Ajuntament va obrir un expedient al negoci. No estem parlant d’un cas puntual, ja que n’hi ha d’altres de molt evidents, com el del local de brunch –la paraula anglesa de moda per definir l’àpat que es fa entre les hores d’esmorzar i dinar– Brunchit, situat a la cantonada del carrer Bailèn amb Aragó i que té la façana completament decorada amb flors de colors com el vermell o el fúcsia.

Façana cridanera

Brunchit, situat a la cantonada del carrer Bailèn amb Aragó, té la façana completament decorada amb flors. Foto: Línia

Un altre cas que realment crida l’atenció –normativa a banda– és el del The Melrose Café, un local que també és un brunch i que té una façana completament rosa llampant. En el cas del Brunchit, des del Districte de l’Eixample confirmen que hi ha obert “un expedient de disciplina urbanística des de principis del mes de maig” que el titular va recórrer dient que tenia previst fer unes obres, que de moment no s’han fet, per fer-hi modificacions. Pel que fa al The Melrose Café, el Districte explica que es programarà una inspecció perquè es tracta d’una “reforma recent per la qual no tenen sol·licitat cap permís d’obra i que no compleix amb l’ordenança del paisatge urbà”.

Façanes per al turisme

Amb els exemples que es detallen i el nombre de sancions que l’Ajuntament ha començat a posar a l’avinguda Gaudí es pot intuir per on van els trets dels comerços que incompleixen la normativa. Així, la principal queixa del president de l’associació de comerciants de la Dreta de l’Eixample, Coreixample, Xavier Llobet, és que molts dels comerços que incompleixen les normes amb les façanes tan cridaneres són locals amb un públic objectiu molt clar: els turistes. “El problema, a més de no complir les normes, és que són negocis enfocats només als turistes i que no estan pensats per als veïns i veïnes del barri, que veuen com cada vegada n’hi ha més. Aquests locals liquiden el producte nacional”, lamenta Llobet.

Façana cridanera

The Melrose Café, un local que és un ‘brunch’ i que té una façana completament rosa llampant. Foto: Línia

D’altra banda, el president de Coreixample afirma que el problema de les façanes estrafolàries, més enllà de normatives, el segueixen i els preocupa. Posa d’exemple el restaurant cocteleria Reñé, al carrer Girona. “Tenen una façana modernista que és molt maca i li han posat una persiana de l’estil del Mercadona, que la matxaca”, opina.

UK Supermercat

Un altre dels casos polèmics és el de l’UK Supermercat de Consell de Cent. El setembre del 2023 el Línia ja va explicar les queixes veïnals per la seva obertura al nou eix verd. El local va acumular expedients per no complir amb la llicència d’obra. Ara, se li ha afegit l’expedient per l’incompliment del rètol del supermercat, segons fonts municipals. Les mateixes fonts afirmen que el local ja té una multa de mil euros per les obres i que en tindrà una altra “si no esmena l’incompliment de la normativa de paisatge urbà”.

Amb tot, el Districte relata que, a més de l’UK Supermercat, hi ha diversos negocis que tenen un “procediment de disciplina” obert perquè canviïn els rètols: Coco Yep, del carrer Diputació, el Berry Brunch, de Consell de Cent, o el BIT Brunch, del passeig de Sant Joan. I, com abans, en aquests casos també hi ha una paraula que es repeteix: brunch.

Façana cridanera

El restaurant cocteleria Reñé, al carrer Girona. Foto: Línia

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram