La llista de Puigdemont va guanyar la d’Illa a l’Eixample per una diferència de 0,8 punts percentuals. Foto: Línia Eixample

Les eleccions al Parlament d’aquest 12 de maig van deixar una còmoda victòria del PSC, amb Salvador Illa al capdavant, al conjunt del país amb un total de 42 escons. Un triomf que també es va produir a Barcelona i que, per poc, no té lloc a l’Eixample, un districte que en la gran majoria de les cites electorals dels últims anys s’havia decantat per Junts per Catalunya –aquest cop Junts+–. Finalment, va ser Junts+ qui es va proclamar vencedor a l’Eixample, tot i que amb un avantatge respecte dels socialistes molt estret.

De fet, la diferència entre Puigdemont i Illa va ser de menys d’un miler de vots. Els dos partits van estar separats per 860 paperetes: Junts+ va obtenir 27.608 vots i el PSC 26.748. Això es va traduir en un marge de menys d’un punt percentual entre ells: 25,2% dels suports en el cas de la formació de centredreta i 24,4% pel que fa al partit de centreesquerra.

Davallada d’ERC

A l’Eixample, com arreu del país, es va fer evident la derrota del gran perdedor de la nit, que va ser ERC. Els republicans, que al conjunt de Catalunya van passar de 33 diputats a només 20, es van haver de conformar a ser la tercera força al districte, i a molt poca distància del PP, que va ser el quart partit més votat. La caiguda d’ERC, respecte de les eleccions al Parlament del 2021, va ser de gairebé 6.000 vots a l’Eixample, cosa que va fer que el suport rebut es quedés en el 12,9% (14.116 vots). Els populars, que van firmar una gran jornada electoral –de 3 a 15 diputats– van recollir al districte el 12,8% dels suports (14.029 vots).

La cinquena força la va ocupar Comuns Sumar, que al global del Parlament va quedar en el sisè lloc després d’obtenir només 6 diputats –en tenia 8–. Tot i això, a l’Eixample, el partit de Jéssica Albiach va aconseguir treure uns resultats lleugerament millors que fa tres anys, que li van suposar el 9,4% dels suports (10.249 vots), un increment de 0,4 punts percentuals en comparació amb el 2021.

La CUP perd suport

A l’Eixample, la nit electoral també va ser negativa per un altre dels grans derrotats de la jornada, la CUP, que va quedar en sisè lloc. A la cambra catalana, els anticapitalistes van passar de 9 a 4 diputats. Al districte van perdre més de 2.600 vots i no van arribar al 5% dels suports (4,9%). El resultat obtingut va fer que la formació que tenia Laia Estrada de candidata quedés per davant de Vox (11 diputats) per només dos-cents i pocs vots. La formació d’extrema dreta, que va ocupar el setè lloc, va recollir el 4,7% dels sufragis (5.148 vots), cosa que li va suposar perdre’n una mica més de 1.000.

Finalment, l’extrema dreta independentista d’Aliança Catalana, que va entrar al Parlament amb dos diputats, va recollir a l’Eixample 2.476 vots (2,3%). Uns resultats més dolents que els del conjunt del país, on el seu suport va ser del 3,8%. Ciutadans, per la seva banda, va certificar la seva defunció i a l’Eixample només va recollir 744 vots (0,7%) i va quedar per sota del PACMA i d’Alhora.

A l’Eixample, Junts+ i el PSC es van endur, respectivament, la victòria a tres barris. Infografia: Línia Eixample

Barcelona, vermella

Els resultats de ciutat van deixar una victòria incontestable del PSC. Els socialistes van recollir el 28% dels suports (183.739 vots), amb una àmplia distància sobre Junts+, que va ocupar el segon lloc (19,7% punts percentuals gràcies a 129.686 vots). Una de les sorpreses de la nit va ser el tercer lloc del PP (13,7%), que va quedar per davant d’ERC (12,9%). Comuns-Sumar va ser la cinquena formació (8,9%), Vox la sisena (6,2%), la CUP la setena (4,7%) i Aliança Catalana la vuitena (2%).

Barris: Empat a tres victòries entre Junts+ i el PSC

Pel que fa als barris de l’Eixample, les victòries van quedar repartides i Junts+ i el PSC van empatar a tres. Els de Puigdemont van ser els més votats a la Dreta, l’Antiga Esquerra i la Nova Esquerra. Els d’Illa, per la seva banda, van ocupar el primer lloc al Fort Pienc, a la Sagrada Família i a Sant Antoni.

En el cas de Junts+, el suport més gran el va rebre a la Dreta (28,6%), amb el PSC en el segon lloc (22,2%) i el PP en el tercer (14,2%). A l’Antiga Esquerra el panorama va ser més ajustat, amb juntaires i socialistes separats per dos punts percentuals –26% i 24% respectivament–, i el PP novament tercer (15%). I a la Nova Esquerra la disputa encara va ser més en paral·lel: Junts va registrar el 25,1% dels suports i el PSC el 24,2%, mentre que el PP va ser tercer de nou (13,5%).

Pel que fa als barris de majoria socialista, a la Sagrada Família i al Fort Pienc el suport cap a Illa va arribar al 25,7%. En aquests dos llocs, Junts+ va ocupar el segon lloc amb el 23,7% i el 22,8% respectivament. El podi, en aquest cas, el va tancar ERC i no el PP: 14,4% dels vots a la Sagrada Família i 13,6% al Fort Pienc. Pel que fa al tercer barri socialista, Sant Antoni, la diferència entre el PSC (24,9%) i Junts+ (24,6%) només va ser de tres dècimes. El tercer lloc també va ser per als republicans (13,8%). D’altra banda, Sant Antoni va ser l’únic barri de l’Eixample on Comuns Sumar (11,6%) va quedar per davant del PP (,9,6%). A la resta de barris, els comuns van quedar per sota de la modesta barrera del 10% dels suports.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram