Sabina Bofill és veïna de l’Esquerra de l’Eixample. Foto: Cedida

La Sabina Bofill viu a la cantonada d’Entença amb Consell de Cent. El 26 d’abril va anar caminant fins al garatge on té el cotxe, a tocar del parc Joan Miró, ja que hi havia d’anar per un problema que tenia el vehicle. Ho va fer amb la seva parella. Li va demanar que l’acompanyés perquè li feia por entrar al pàrquing, un lloc fosc, i en un moment on els carrers estaven buits.

“Hi vam anar separats i, quan tornàvem a casa, va aparèixer un cotxe d’incògnit dels Mossos i van baixar tres policies”, relata. En aquell moment la Sabina i la seva parella caminaven junts. Estaven trencant, en aquell moment, el que marcava l’estat d’alarma? Amb l’aplicació estricta de la llei, sí.

Bofill diu que de seguida un dels agents se’ls va adreçar amb vehemència, mentre que els altres dos van tenir una actitud molt diferent. Després d’una estona conversant amb els tres policies, ell i la seva parella els van intentar explicar la situació. “Dos d’ells semblava que ho entenien però l’altre agent ens deia que el que estàvem fent estava prohibit”, diu aquesta veïna. En aquell moment, però, els agents no els van multar.

La sorpresa va arribar quan Bofill va aconseguir, a través d’un conegut del cos policial, assabentar-se que l’havien denunciat a ella i la seva parella i que la multa era de 601 euros per cadascú. “Estic molt frustrada. Em sento atacada i amb una indefensió total. Hem estat fent el confinament de forma totalment estricte i respectuosa i em passa això. Jo necessitava obrir el cotxe i no volia baixar sola en un lloc fosc”, afirma. En tot moment insisteix que no estaven “posant en risc a ningú” perquè al carrer on eren “no hi havia gent”.

“ARBITRARIETAT”
El cas que denuncia aquesta veïna pot ser un bon exemple de com l’estat d’alarma aplicat a Espanya ha estat dels més estrictes a nivell europeu i pot suposar un retrocés de les llibertats ciutadanes. Des del Centre de Defensa dels Drets Humans Irídia, la seva codirectora, Anaïs Franquesa, afirma que “durant l’estat d’alarma s’han gestionat les sancions des d’un punt de vista molt punitiu i s’ha prioritzat molt poc la mediació i el diàleg”. Franquesa diu que l’estat d’alarma precisament està pensat per moments com l’actual però alerta que la situació actual els preocupa perquè “quan hi ha retallades de drets i llibertats després costa recuperar el camí perdut”.

Sobre el cas d’aquesta veïna, Franquesa diu que és una situació que es podria haver resolt amb un avís i prou i critica la confusió que hi ha en aquests moments perquè “provoca arbitrarietat”. A banda, diu que els policies haurien d’haver informat Bofill sobre la multa i haver-li donat un resguard.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram