La Rambla es convertirà, el pròxim dia 28, en un espai de reivindicació. I és que un total de 36 associacions i entitats del teixit associatiu, urbanístic, sanitari o veïnal, entre altres, duran a terme una ocupació popular d’un dels carrers més emblemàtics de la ciutat.

Aquesta acció, anomenada #OcupemLesRambles, va ser presentada el passat dia 10 a la seu de la FAVB. Durant aquest acte es va fer la lectura d’un manifest anomenat Barcelona no està en venda, en el qual es denuncia “la pujada dels preus de l’habitatge, la precarietat laboral, el descontrol de la gestió turística, la mercantilització de l’espai públic, la desigualtat i la necessitat de recuperar la ciutat per al veïnat”.

El text comença assegurant que durant les darreres quatre dècades, la ciutat s’ha anat construint “amb errors i encerts presidits per dos factors: l’especulació immobiliària i la lluita dels barris per una ciutat digna i cosmopolita, que atresora una llarga història per a la supervivència de la ciutat i la seva gent”. El manifest lamenta que l’evolució i la transformació constant que s’ha produït en els darrers 40 anys (però que s’ha accentuat de manera exponencial en els darrers 10) ha portat a què Barcelona estigui “en venda”, una situació de la qual es responsabilitza el fet que “el fenomen especulatiu ha adquirit una dimensió global, impulsat pel capital financer i la complicitat de les elits polítiques de Madrid i Catalunya, que volen transformar la ciutat en un gran negoci”.

Aquesta situació, segons el manifest, no ha arribat al seu límit ni de bon tros, ja que “assistim a un agreujament progressiu”, un fet que, accentuat pel model de gentrificació de la ciutat, ha acabat per “expulsar el veïnat dels barris, fomentant la sobreexplotació turística”, un fenomen que ja existeix a altres ciutats.

El manifest continua amb una sèrie de reivindicacions que són les que es faran públiques durant el matí del dia 28. Aquestes demandes són el canvi de model turístic, passant “d’un model de turisme massificat promogut pels grans operadors turístics” a “un volum de turisme acceptable i respectuós amb la convivència veïnal”.

Durant l’ocupació de la Rambla també es reclamarà “la derogació de les reformes laborals i de jubilació, així com la implementació de mesures de suport a la lluita contra l’atur”, unes mesures que els convocants consideren necessàries per lluitar contra la precarització laboral.

Un altre dels punts que es reivindicarà serà “l’accés a l’habitatge digne i assequible per a tothom”, la lluita contra els desnonaments i els desallotjaments d’espais socials per la força.

#OcupemLesRambles també incidirà en temes de medi ambient (“aturar la destrucció del medi ambient per la contaminació i promoure el transport públic eficient i mitjans alternatius com la bicicleta”), defensarà l’espai públic “per gaudir i conviure, no per fer negoci”, reivindicarà el comerç de proximitat i mostrarà la seva solidaritat amb els barris més empobrits.

El manifest acaba fent una nova crida a tothom i insta a fer pinya per “barrar el pas als enemics de la ciutat”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram