mural Pablo Neruda

Muntatge virtual de com serà el mural en honor a Pablo Neruda. Foto: Ajuntament

El Districte ha impulsat una iniciativa artística al barri de la Sagrada Família coincidint amb el 120è aniversari del poeta xilè Pablo Neruda. Es tracta d’un gran mural que es farà en una paret a la plaça Pablo Neruda com a homenatge a la seva figura i que va ser impulsat anys enrere pel moviment associatiu del barri, coincidint amb la reurbanització i el canvi de nom de la plaça de la Hispanitat. En concret, la intervenció s’està fent sobre la mitgera de l’edifici del carrer Lepant, 221, una paret amb una superfície aproximada de 480 metres quadrats.

El concepte artístic de la proposta gira al voltant del Winnipeg i l’exili, amb el record al vaixell que Pablo Neruda i el govern xilè van posar a disposició, el 1939, per als republicans exiliats de la Guerra Civil Espanyola. Els autors de l’obra són Roc Blackblock, artista local, i el Mono González, artista xilè.

La imatge final de la pintura és una composició figurativa realista que recorda l’imaginari visual de la fotografia antiga i que mostra el detall d’una maleta sostinguda per la nansa per les dues mans d’una figura aparentment femenina. En la superfície de la maleta s’hi representa el fragment d’un vaixell ple de camins i cases com al·legoria del “vaixell dels pobles migrants”. Així la maleta que representa l’exili es mostra, en paraules dels seus autors, “plena de records i dolor, però també d’esperança i futur”.

Un homenatge molt reivindicat

El districte, en col·laboració amb el Consolat de Xile, l’ICUB i les entitats veïnals han fet possible aquest mural, que s’inaugurarà el 14 de setembre. La proposta manté el plantejament original de significar l’espai de l’actual plaça com un lloc de memòria dedicat al poeta, que es va iniciar l’any 2017 amb una reurbanització i el canvi de nom a petició del veïnat.

Aquell replantejament de l’espai públic va deixar al descobert una mitgera de grans dimensions i que va ser proposada per les associacions i entitats veïnals com l’espai on fer un mural artístic que, homenatjant Neruda, pogués també simbolitzar la vinculació del poeta (i Xile) amb Barcelona.

Es va acordar que un dels episodis més destacats d’aquesta història comuna era el de l’exili dels refugiats republicans que van poder viatjar l’any 39 des de França a Xile amb el Winnipeg, un antic vaixell francès llogat gràcies a la intervenció de Pablo Neruda, aleshores cònsol especial per a la immigració espanyola.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram