Papereria Canut

La papereria Canut. Foto: Línia Eixample

Joies, alta costura, cafè, conserves, pa, llibretes, vestits a mida o cerveses són els protagonistes de les botigues més antigues de la Dreta de l’Eixample. Dècades de canvis socials, guerres, dictadures i gentrificació no han aconseguit acabar amb negocis que es mantenen oberts des del segle XIX. Més d’un segle d’història es conserva suspesa en el temps entre les parets de diversos comerços dels carrers Girona, Roger de Llúria i el passeig de Gràcia.

Alguns locals respiren luxe i elegància, d’altres mantenen el caliu de les botigues de barri de tota la vida. La Sastreria Bel, al passeig de Gràcia, és una de les més antigues del país. D’ençà del 1842 que les seves camises i vestits d’home engalanen barcelonins i visitants. També ho fan les grans marques que es venen a Santa Eulàlia, fundada un any més tard al mateix carrer. “Era una botiga de teixits en el moment de néixer i el 1926 ja era pionera en l’alta costura”, afirma el seu director, Lluís Sans.

El modern i l’antic

Adaptar-se als nous temps –i als vells– és una necessitat que destaquen els encarregats dels negocis. Així ho fan al Cafè del Centre, obert el 1873 al carrer Girona i reconvertit en un restaurant de “gastronomia clàssica amb tocs moderns”. El camí ha sigut semblant a dos locals més del carrer: al bar Betlem (1892) i Queviures Serra (1890), que després de néixer com a botiga d’alimentació s’ha convertit també en un petit espai de degustació de productes.

santa eulalia

La botiga de roba Santa Eulàlia. Foto: Passeig de Gràcia Barcelona

Altres negocis, com la Joieria Bagués Masriera tenen origen al segle XVIII. Tot i que l’actual local del passeig de Gràcia es remunta a mitjans del segle XX, les creacions del grup van començar el 1766, de la mà de la firma Carreras, que més endavant s’uniria als Masierera.

També el Colmado Múrria (1898), al carrer Roger de Llúria, el forn Sarret (1898) i la papereria Canut (1916), que comparteixen cantonada al carrer Girona, han passat per diverses mans. Fins que la família fundadora va recuperar el negoci dècades enrere. De fet, la Mercè Canut, la neta del fundador, porta les regnes del negoci des de fa 37 anys. “M’encanta la meva feina, tot i que és una lluita continua.”, explica.

La fórmula de la supervivència ha sigut diferent per a cada negoci, però tots destaquen un element comú imprescindible: el tracte amb el client. “És molt fàcil fer comandes des de la butaca, però és molt més sostenible comprar al comerç local. La gent confia en nosaltres perquè sap que prioritzem el tracte amb el client, però el barri està canviant i molts veïns estan marxant”, comenta Canut.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram