L’edifici de l’editorial va guanyar el premi FAD d’Arquitectura l’any 1961. Foto: Ajuntament

L’edifici de l’editorial Gustavo Gili, a Rosselló 67, es va construir entre els anys 1954 i 1960 i és un dels millors exemples d’arquitectura racionalista a Barcelona. L’any 1961 va ser guardonat amb el premi FAD d’Arquitectura, no només pels seus valors artístics, sinó també per la valentia del seu promotor, Gustavo Gili, que va encarregar una obra pionera en una època difícil per a les idees progressistes a Espanya.

L’obra dels arquitectes Joaquim Gili i Francesc Bassó segueix les doctrines principals de l’arquitectura racionalista: ús dels nous materials, supressió de decoració supèrflua, supeditació de les formes a la funció, coherència amb l’entorn i aprofitament de la llum natural. Els pioners d’aquest estil s’havien format amb les teories del GATCPAC (Grup d’Artistes i Tècnics Catalans per al Progrés de l’Arquitectura Contemporània) i eren ferms defensors de la nova arquitectura davant classicismes obsolets.

Emplaçat en un interior d’illa, l’espai es va plantejar com un edifici dividit en tres seccions disposades al voltant d’una rotonda central, que facilitava l’entrada i sortida dels vehicles als magatzems de l’editorial. Totes tres seccions es van vincular estretament a través de patis exteriors enjardinats, creats per mantenir la idea inicial del Pla Cerdà d’omplir de verd els interiors d’illa.

Contingut elaborat amb la col·laboració de:

Logo Ajuntament Barcelona

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram