obres gimnas st pau

Els representants de les entitats constructores, Ajuntament i del Sant Pau han visitat les obres. Foto: Marta Vidal i Maria Pratdesaba/ACN

Les obres per rehabilitar l’antic Gimnàs Social de Sant Pau, situat a Sant Antoni i ara, provisionalment al Raval, han començat aquest dilluns amb la previsió que acabin l’estiu del 2026. El nou edifici continuarà acollint l’històric equipament esportiu als baixos i, a sobre, s’hi construiran 36 habitatges de lloguer social.

La rehabilitació de les instal·lacions arriba després que l’Ajuntament, titular del sòl; l’empresa Coyoacan, que construirà l’edifici i en serà la propietària durant 55 anys; el Gimnàs Social Sant Pau i la Fundació Hàbitat3 tanquessin un acord per fer possible una iniciativa que han qualificat de “pionera” a la ciutat. L’immoble tindrà 6 plantes i 36 pisos d’entre una i dues habitacions per a persones en situació de vulnerabilitat.

Es preveu que la primera fase dels treballs, que inclou l’enderroc de la major part de les estructures i la façana, durarà quatre mesos.  Després començarà la construcció del nou gimnàs social i de 6 plantes d’habitatges, que es preveu que quedin enllestits el juny de 2026.

Un gimnàs diferent

El Gimnàs Social Sant Pau mantindrà el seu objectiu social de millorar la qualitat de vida de les persones oferint un espai per fer esport on tothom es trobi en condicions d’igualtat, segur per a tots els tipus de gèneres, que cuidi la salut física i mental i que ajudi a establir relacions entre persones procedents de mons diferents.

El seu origen es remunta als anys 40, quan va acollir la primera piscina pública clorada de Barcelona alhora que oferia servei de dutxes als veïns del Raval, molts dels quals no tenien aigua corrent als seus pisos. Amb el pas del temps i la millora de molts habitatges de la zona, el projecte de ‘banys públics’ va anar perdent sentit i, durant anys, l’equipament va ser seu dels entrenaments del Club Natació Montjuïc.

El 2012, va fer fallida i les treballadores van recuperar l’empresa, la van transformar en cooperativa i van crear un projecte social, orientat al barri, i on tothom tenia cabuda. Amb la pandèmia, el gimnàs es va posar al servei de les persones més desafavorides de la ciutat oferint una dutxa, roba neta, àpats, mascaretes, etc.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram