Vi carrer Girona

Queviures Serra ofereix una gran varietat de vins. Foto: Línia Eixample

En el quilòmetre de distància que separen la ronda de Sant Pere i l’avinguda Diagonal, a l’altura del carrer Girona, es concentren una desena de cellers i botigues especialitzades en vi. L’oferta és variada: vi català, francès, negre de La Rioja, blanc gallec, licors, caves, xampanys… Això són només alguns exemples.

La llista de productes és llarga, però l’èxit d’aquests negocis justifica una àmplia oferta que cada vegada atreu a més clients. “Encara funcionem com a comerç de barri perquè la majoria dels nostres compradors són veïns de la zona, però el pes del turista va creixent i ja suposa un 30% de les vendes”, detalla Xavi Díez, de la vinoteca Taps.

Que el vi està de moda, ho saben molt bé els botiguers de la Dreta de l’Eixample. Malgrat que el consum d’aquesta beguda ha anat a la baixa en les últimes dècades, el negoci enològic es manté. En donen testimoni Vins Nicolas, Taps, La Vinícola, Liquide, Queviures Serra, Vinalium i el mercat social La Cofradia, els principals locals enològics del carrer Girona, que se sumen als dels carrers veïns.

Els comerciants reconeixen que la cervesa ha guanyat protagonisme entre els consumidors, però el vi s’ha consolidat com un producte més valorat per la qualitat que per la quantitat. “Hi ha hagut un canvi cultural i la professionalització del sector del vi guanya pes. Abans era un aliment més, però ara crida molt l’atenció”, afirma Díez.

L’especialització

La gran oferta de cellers de la zona, lluny de fer créixer la rivalitat entre botigues, ha potenciat la “competència sana”. De fet, són els mateixos venedors qui recomanen anar a un negoci o a un altre. “Tots ens especialitzem en uns tipus de vins i enviem els clients als altres cellers en funció del que busquin. Així tots en sortim beneficiats”, diu Michel Jiménez, de la botiga francesa Vins Nicolas.

Queviures Serra està situat en un local centenari, al número 13 del carrer Girona. Foto: Línia Eixample

La venda de vins és també un dels pilars dels negocis tradicionals d’alimentació. Un exemple és Queviures Serra, que ocupa un local centenari del número 13. “Abans repartíem el menjar que arribava al barri, però amb la popularització dels centres comercials i els supermercats vam haver d’evolucionar i reinventar-nos”, explica Oriol Gresa des de la botiga d’alimentació.

Ara, entre prestatges de vi, formatges, conserves i embotits hi ha també unes taules per a gaudir dels productes in situ. “La degustació és el gruix de la nostra facturació perquè atrau molts clients. És la millor forma que tenim per a mantenir l’essència de les dècades d’història de Queviures Serra”, conclou Gresa.

La fira del vi

De fet, l’auge del món del vi en aquesta zona de l’Eixample també s’ha vist reflectit en els últims dos anys amb una de les noves iniciatives de l’associació de comerciants Coreixample, que ja ha organitzat dues edicions de Cor de Vi, la Fira del Vi i la Gastronomia de la Dreta de l’Eixample. Les dues cites van ser un èxit de públic i van confirmar que el vi és una gran passió per a molta gent.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram