estufes terrasses

La FAVB vol que les estufes es prohibeixin el 2023. Foto: Aleix Freixas/ACN

“Qualsevol estufa que escalfi el carrer és absurda, és innecessària, és un despropòsit”. És una de les contundents afirmacions que es poden llegir al darrer comunicat de la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB), que demana prohibir les estufes a les terrasses de bars i restaurants a partir de l’1 de gener de 2023. El text recorda que la prohibició de les estufes de combustió a les terrasses de la ciutat ja està prevista per al 2025, segons una disposició transitòria inclosa a l’ordenança de terrasses actual.

El motiu que al·leguen és la contaminació. “Una sola estufa encesa durant 8 hores emet 23,7 kg de CO2, l’equivalent a les emissions d’un cotxe de benzina durant un recorregut de 120 km”, apunta la FAVB en el mateix comunicat. També fa referència a un informe sobre aquesta qüestió publicat per l’Agència d’Energia de Barcelona el 2017. Aquest document afirma que escalfar l’aire exterior “mitjançant qualsevol sistema de calefacció de font no renovable és un desaprofitament energètic de difícil justificació”. Per tot plegat, la FAVB insta l’Ajuntament a avançar dos anys la prohibició de les estufes a les terrasses a través d’un decret d’alcaldia.

“Patim una persecució”

Per als restauradors, aquesta petició és un atac. “Sense estufes, amb el fred que fa, la gent no voldria seure a les terrasses. Llavors perdríem clientela”, lamenten des del restaurant l’Enriqueta, d’Enric Granados. D’altra banda, asseguren que sempre posen les estufes “al mínim”. Des d’un establiment veí, el Saffron, veuen el comunicat de la FAVB com un exemple més de la “persecució” que pateix la restauració. “Dues mil o tres mil estufes influiran en el canvi climàtic? Els veïns no tenen estufes que contaminen?”, es pregunta indignat el responsable del restaurant. “Em sento com un delinqüent, no és just”, sentencia.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram