En Carles i l’Adrià Larrubia, pare i fill, rere la barra del Jofama. Foto: A.U.

La Dreta de l’Eixample ha perdut una part de la seva essència aquest cap de setmana. Dissabte, 3 de desembre, el bar Jofama va abaixar la persiana per sempre. “No és el final de la pel·lícula que volíem, però no tenim més remei”, lamenta en Carles Larrubia, propietari del negoci, mentre buida el local. Aquest dilluns ha estat el primer dia de desmuntatge i no ha sigut fàcil logísticament, però molt menys emocionalment. “No sabíem per on començar”, admet Larrubia, acompanyat de la seva dona i el seu fill en un moment complicat.

Els pares d’en Carles van obrir el bar el 1958, quan ell només tenia tres anys. Ara en té 68 i ha hagut de prendre l’amarga decisió de tancar el negoci familiar que ha funcionat durant més de sis dècades. Els problemes van començar, explica, quan un “fons voltor” va comprar l’edifici de Girona amb Diagonal on hi ha (o hi havia) el bar. “Som els últims llogaters que queden a tota la finca”, assegura el restaurador, que també denuncia que s’hagi fet fora els veïns.

Durant un any, la família ha bregat per resistir al canvi de propietat i s’ha enfrontat a judicis, despeses i angoixes. Però ara han dit prou. “Amb l’edat que tinc, una de les opcions era jubilar-me. Continuar un o dos anys més volia dir encara més judicis, més despeses i més maldecaps”, reconeix en Carles.

L’interior del bar Jofama, amb una paret decorada per un client artista. Foto: A.U.

Un barri sense identitat

Els Larrubia detallen que l’edifici del Jofama té quatre portes per replà. La intenció del fons d’inversió a qui ara pertany l’immoble seria dividir els pisos actuals i afegir-hi una planta per treure’n més partit. Carn de lloguers turístics.

“La identitat de barri s’està perdent a tot arreu”, afirma en Carles. “Segurament en dos anys, quan hagin acabat les obres, aquí hi haurà un individu que no tindrà cap amor pel barri ni per la ciutat”, augura, notablement trist.

“Tota una vida”

“Jo he nascut aquí. Al bar he après a caminar, he fet els deures, he treballat per primera vegada donant un cop de mà a l’estiu. Representa tota una vida”, recorda l’Adrià Larrubia, fill de l’actual propietari i net dels fundadors del bar Jofama.

En la mateixa línia, la seva germana, l’Anna, ha escrit a la façana del local un emotiu text de reconeixement i agraïment cap als seus avis, en Siscu i l’Antònia, i el seu pare. “Sempre sereu el meu orgull, la meva brúixola, un exemple de lluita, d’esforç i de coratge”, diu l’escrit, que s’ha fet viral després que el compartís l’usuari de Twitter Eugeni Madueño.

Una parella es mira les dedicatòries que han aparegut a la façana del bar Jofama. Foto: A.U.

El gest de l’Anna ha inspirat desenes de veïns i clients del bar, que han decidit plasmar també les seves dedicatòries a la façana de l’edifici. Ara s’hi poden llegir crítiques al fons d’inversió que ha provocat la fi del Jofama i sobretot missatges de comiat i suport als Larrubia: “Gràcies per tot”, “Us trobarem a faltar” o “Sou com de la família”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram