Façana Cases Cerdà

Una part de la façana de les Cases Cerdà. Foto: Ajuntament

A la Dreta de l’Eixample hi ha edificis que, malgrat la seva importància, “passen desapercebuts perquè queden eclipsats per les grans obres del modernisme”, conegudes arreu del món. És la reflexió de la directora de l’Arxiu Municipal del Districte de l’Eixample, Sandra Ponce, que creu que “no som prou conscients del que tenim a la vora”. Aquesta ha estat una de les motivacions de l’Arxiu per crear un itinerari per donar a conèixer els altres edificis emblemàtics del barri.

Es tracta d’un recorregut que comença al xamfrà dels carrers Roger de Llúria i Consell de Cent i acaba a l’encreuament de València i Bailèn, i s’atura a punts com les Cases Cerdà, bé cultural d’interès nacional, o a la Casa Pomar. “Aquestes cases permeten explicar com era aquella Barcelona, la de la burgesia”, diu Ponce. L’itinerari, però, també inclou edificis ben diferents, com el Mercat de la Concepció o la mateixa seu del Districte.

Aquesta ruta va néixer com una proposta de visita guiada per a escoles i instituts, i es posarà en marxa com a tal de cara al curs vinent. Les entitats també poden sol·licitar fer el recorregut amb guia i, coincidint amb la Setmana Internacional dels Arxius, l’11 de juny es va oferir una visita guiada al públic general. D’altra banda, durant el confinament, es va publicar al web municipal una guia i un dossier explicatiu perquè tothom pugui fer una “visita autoguiada”, seguint el camí proposat per l’Arxiu.

L’Arxiu Municipal de Barcelona ha impulsat la creació d’itineraris com aquest a cada districte. De moment, a l’Eixample només s’ha fet el de la Dreta, però Ponce assegura que esperen poder portar la iniciativa a la resta de barris.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram