Imatge virtual Consell de Cent

Una imatge virtual de com serà la pacificació del carrer Consell de Cent. Foto: Ajuntament

Les obres de la superilla de la cruïlla dels carrers Consell de Cent i Girona i la pacificació de Consell de Cent, en el marc de la creació de la Superilla de l’Eixample, començaran al juliol. Marcarà l’inici d’un temps millor per als vianants del barri, que guanyaran nous espais de trobada en detriment dels cotxes. Però, malauradament, la futura superilla també podria tenir efectes negatius.

Tal com alerta la investigadora de la Institució Catalana d’Investigació i Estudis Avançats (ICIREA) i de l’Institut de Ciència i Teconologia Ambientals (ICTA), Isabelle Anguelovski, és possible que es produeixi una supergentrificació en els carrers dels voltants de la superilla. Aquest terme, detalla, vol dir que es pot “profunditzar encara més” en el nivell de gentrificació perquè, en aquest cas no es farà fora “una primera capa de persones” –classe baixa– sinó a altres de classe mitjana o alta. Tal com assenyala, “hi haurà una pujada dels preus dels habitatges i locals i una tendència a què promotors internacionals comprin finques per reformar-les, com passa al carrer Girona”.

Aquesta realitat, afegeix, es pot traduir amb una “internacionalització de la gentrificació”, perquè la majoria de persones que es podran permetre viure allà seran de fora, o bé “promocions buides”, perquè faltaran inquilins que hi puguin viure.

El petit comerç

Per part seva, el president de l’eix comercial Cor Eixample, Xavier Llobet, també assegura que des que es coneix el projecte de la superilla s’han comprat locals i edificis per després vendre’ls o llogar-los a un preu més alt. I això, recalca, anirà en contra d’una part essencial de l’ànima del barri: el petit comerç. “Si els preus dels comerços no es regulen, vindran al barri grans cadenes, no el petit comerç, ja que no s’ho podrà permetre”, lamenta.

Tal com afirma el president de l’Associació de Veïns de la Dreta de l’Eixample, Jaume Artigas, el risc al qual estan exposats els lloguers dels locals, que no tenen cap regulació, preocupa a part del veïnat. És per aquesta raó que, suggereix, s’hauria d’esbrinar “si hi ha capacitat” per controlar el mercat. “Està clar que, fins ara, no s’han fet polítiques per controlar el mercat”, afegeix.

En aquesta línia també es mou l’opinió del Sindicat de Llogaters, que subratlla que l’especulació no serà “culpa” de la superilla, sinó de no tenir prou regulació. “Si no es regulen els preus, les millores de la ciutat serviran per apujar preus i expulsar els veïns dels barris”, insisteixen.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram