Façana Model

La presó va tancar les portes fa cinc anys. Foto: Júlia Pérez/ACN

Ha trigat molt a ser una realitat, però per fi ha passat. La Comissió d’Urbanisme va aprovar fa pocs dies per unanimitat una proposició d’ERC que demana enderrocar dos murs de la Model –els dels carrers Provença i Rosselló– perquè el barri guanyi dues places noves. Tot i que encara no se sap quan es faran aquests enderrocs, des de l’Associació de Veïns de l’Esquerra de l’Eixample els veuen amb bons ulls, ja que permetrà al veïnat aprofitar espais que ara no es fan servir. “Feia uns tres anys que ho demanàvem, així que estem molt contents que finalment ens hagin fet cas”, celebra el vocal d’Urbanisme de l’entitat veïnal, Xavier Riu.

El text d’ERC també demanava que, mentre la transformació definitiva de l’antiga presó no es tira endavant, s’hauria de pensar quins usos provisionals se li pot donar a part dels pocs que té –dues escoles, esdeveniments puntuals o activitats d’entitats del barri–. En aquest sentit, Riu creu que hi hauria d’haver espai per a més entitats o perquè els veïns puguin fer servir, per exemple, la sala d’actes de la Model. “Amb una actitud més propositiva dels veïns i més oberta dels qui la gestionen, el veïnat podria anar-se fent seu l’espai”, recalca Riu. “No pot ser que tinguem dues illes de l’Eixample tancades”, afegeix.

Més enllà del que es pot fer provisionalment en el recinte, la regidora d’ERC Eva Baró va criticar a la mateixa comissió la lentitud per transformar la zona des que la presó va tancar les portes fa cinc anys. “Ni tan sols hi ha els projectes executius encarregats”, va recordar i alhora va acusar l’Ajuntament de “desinterès”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram