Xerrada propostes ciutadanes davant extrema dreta

Un moment de la primera xerrada, feta el 20 d’octubre. Foto: Khalid Ghali

“L’extrema dreta té cada vegada més presència i això suposa un perill per a molts col·lectius”, alerta Lola López, de la Xarxa BCN Antirumors. López és una de les impulsores del cicle de xerrades ‘Propostes ciutadanes davant l’extrema dreta. Aprenentatges des de la pràctica’, que s’està fent aquesta tardor al Casal Transformadors. La sessió introductòria la va fer el periodista i advocat Hibai Arbide el 20 d’octubre, i encara queden tres sessions més fins a l’1 de desembre. La segona serà avui mateix, dimecres, a les sis de la tarda, i anirà a càrrec de David Karvala i Fatiha El Mouali, membres de la Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR).

Aquesta entitat, tal com recorda Karvala, va néixer l’any 2010 després que el partit d’ultradreta Plataforma per Catalunya obtingués un 2,4% dels vots en les eleccions al Parlament. La UCFR va ser un dels col·lectius que va encapçalar la campanya contra aquesta formació, que amb els anys va acabar desapareixent. Si es comparen les xifres que van fer saltar les alarmes fa onze anys amb la presència actual de Vox a les institucions, es fa evident que, com apunta Karvala, ara és “més necessari que mai” combatre l’extrema dreta.

Diferents perspectives

“Hi ha moltes perspectives des de les quals abordar el fenomen de l’extrema dreta i totes són vàlides”, explica López. Així ha quedat reflectit al cicle, que es completarà amb una xerrada de les entitats Stop als Fenòmens Islamòfobs (SAFI) i SOS Racisme, els dies 24 de novembre i 1 de desembre, respectivament. Es tracta, com en el cas de la UCFR, de moviments que han tingut èxit en la lluita contra la ultradreta. “No podem mirar només les diferències dins de l’esquerra: el més important és que tots tenim un mateix objectiu”, conclou López, valorant la diversitat del cicle.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram