Mercat Sagrada Família

El contrast de les parades a ple rendiment amb les buides i el cartell que indica l’inici de les obres. Fotos: Línia Eixample

En els últims anys, l’Ajuntament ha accelerat la transformació de diferents mercats de la ciutat, com per exemple el de l’Abaceria. En canvi, el de la Sagrada Família –“el més deixat de Barcelona”, segons el seu president, Juli Lucas– encara no ha vist cap canvi des de la remodelació de fa 27 anys. De fet, Lucas considera que el mercat del barri ha pagat “la novatada d’haver estat el primer a renovar-se en el seu moment”. Ara, però, això està a punt de canviar: ahir van començar les primeres obres d’adequació del mercat.

L’Ajuntament ja va avançar el mes de març que faria una “gran millora” al Mercat de la Sagrada Família entre aquest any i el 2023, que consistiria en una “reordenació” de l’espai i que aniria lligada a la “remodelació del centre cívic i el conjunt d’equipaments d’aquesta illa”. Concretament, la part del mercat que dona al carrer Mallorca passarà a formar part del centre cívic. D’altra banda, a la zona que dona al carrer Provença s’instal·larà un supermercat, tot i que l’Ajuntament no ho ha confirmat.

De 200 parades a menys de 50

Per poder fer els treballs s’han hagut de concentrar totes les parades a l’espai central del mercat, buidant gran part de l’equipament. Això ha estat possible per l’allau de tancaments de parades que hi ha hagut des de fa gairebé una dècada. “Aquest mercat s’ha descuidat molt i, des de fa vuit anys, les vendes han baixat, molts paradistes no han pogut seguir pagant i han acabat tancant”, explica Lucas, que posa xifres a la situació: “Abans hi havia 200 parades i ara no arribem a cinquanta”. “I el cost és el mateix”, afegeix. És a dir, el que abans pagaven entre dos centenars de negocis ara ho han d’assumir menys d’una cinquantena de venedors.

Un d’ells és en Joan Gallego, de la polleria Aviram, que confia en la instal·lació d’un supermercat “a la planta baixa” perquè “farà que més gent entri al mercat”, però també per poder repartir despeses. En general, els paradistes veuen amb esperança l’inici de les obres: “Estarem tots més junts, al centre del mercat, i farem més pinya. Serà un mercat més petit però s’omplirà més”, augura la Montse Navarro, de la parada de fruites i verdures Navarro. També clientela de tota la vida, com la Mercè, veu amb bons ulls la reorganització de les parades, que creu que “serà més còmoda”, mentre que d’altres, com la Margarida, pateixen per veure “un mercat massa petit per ser el de la Sagrada Família”.

Sigui com sigui, tothom coincideix a dir que, tal com subratlla Lucas, l’actuació arriba tard: “Feia deu anys que en parlàvem i no s’ha fet res fins ara”. En aquest temps d’espera, diu, “tot paradista s’ha plantejat deixar-ho”. Una idea que per fi poden descartar.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram